Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Кърмените децата са по-умни

Бебетата, които се кърмят най-малко 10 месеца, са с по-голям коефициент на интелигентност, като положителните резултати от кърменето се проявяват преди малчуганите да навършат 6 г., са установили канадски учени, чиито тестове обхванали 14 000 деца.
Кърмените деца изкарват на тестовете за интелигентност средно със 7 точки по-високи резултати. Оказва се, че кърменето благоприятства за по-бързото и успешно развитие на сивото вещество, тъй като майчиното мляко е богато на мазнини и „добър” холестерол.
Децата, хранени с кърма, имат и по-добро зрение. Те рядко страдат от очни болести. Според специалисти по педиатрия естественото хранене е полезно за последващото развитие на ушите, зъбите, дробовете, сърцето, стомаха и бъбреците на бебето.
За никого не е тайна, че кърмачетата имат по-силен имунитет, тъй като чрез майчиното мляко те поемат антитела. Кърмата съдържа още милиони макрофаги, които се унищожават вирусите и микробите.
Резултати от проучване, проведено в Австралия показват и други ползи от кърменето - то прави децата много по- възприемчиви. В изследването са взели участие 1000 малчугани, които са следени от учените от 18-тата им седмица до момента, в който са навършили 10 години.
Австралийските учени твърдят, че децата, които са приемали майчината кърма по-дълго, са много по-будни, по-бързо заучават нова информация, разсъждават по-логично и са силни в математиката, логиката, четенето и писането.
Специалистите неонатолози препоръчват новородените да се кърмят не по-малко от 6 месеца, докато по данни на Световната здравна организация едва всяка четвърта майка продължава да кърми след третия месец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар