Translate

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Внимание-момчешка булимия

Проблемът с булимията, традиционно свързвана с младите момичета, засяга все повече подрастващите момчетата, някои от които едва 10-годишни.
Редица нови изследвания потвърждават, че хранителното разстройство вече се среща по-често при момчета в пред и тийнейджърска възраст. Лекари съобщават, че все повече деца нарочно повръщат след хранене, за да не бъдат подигравани за външния си вид и тегло.
За да успеят да се „напъхат” в модерните тесни дьнки, някои от тях направо развиват булимия, която може да бъде фатална, а други редовно използват разхлабителни, за да постигнат този ефект. Те прибягват и до прекалено физическо натоварване или да използват диуретици, за да изхвърлят излишните килограми.
Само във Великобритания има 5000 регистрирани случая с момчета под 16 години, които страдат от хранителни разстройства, въпреки че истинският им брой се смята за много по-висок.
Изследване сред 16 хил. деца в Тайван установява, че 16% от момчетата между 10 и 12 години предизвикват повръщане, за да свалят килограми след тормоз от страна на техни връстници, в сравнение с 10% сред момичетата.
Според ръководителя на изследването д-р Инг Мей Лу това често са деца, ко­ито водят заседнал начин на живот, включваш мно­го гледане на телевизия, сърфиране в интернет, игра на компютъра.
Друго изследване, от САЩ, установява, че 4% от учениците признават за използването на разслабителни през последния месец. Оказва се, че булимията е по-разпространена от анорексията, но е по-трудна за разпознаване, тъй като теглото на страдащите от нея е по-стабилно. Състоянието е най-характерно за късните тийнейджърски години и ранните 20, особено когато предишни опити за загуба на килограми са се оказали неуспешни.
Анорексията също е присъща и за подрастващите  момчета. Първото общонационално изследване на разстройства на храненето в САЩ показало, че една четвърт от страдащите от такива състояния са мъже. По данни на специалистите около 850 хиляди предимно  млади мъже страдат от такива нарушения и независимо, че от 20 години на този проблем се обръща сериозно внимание, те не били диагностицирани.
Според получените данни от изследването 4,5 на сто от възрастните, или 9,3 милиона души, в определен момент от своя живот страдали от разстройства на храненето. На анорексията се падат 1,3 милиона случаи, на бул мията - 2,1 милиона. Най-много са страдащите от преяждане - 5,9 милиона .
Хората, страдащи от анорексия, стигат до състояние на опасно отслабване. В 10 на сто от случаите такива разстройства на хранителното поведение завършват фатално.

Няма коментари:

Публикуване на коментар