Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Facebook вече и за хората с намалено зрение

Хора с проблеми в зрението ще имат по-лесен достъп до Facebook, след изобретението на трима гръцки студенти по Информатика от Икономическия университет в Атина.
Иновацията е спечелила първо място на конкурс за развитие на нови информационни технологии и днес тримата изобретатели са готови да разгърнат предприемаческия й потенциал.
Всичко започва, когато 23-годишният Алексис се заел да научи 12-годишния Василис да ползва компютър. Първите стъпки били детето да се научи с програмата Word за създаване на текст. След това пристъпили към усвояване на интернет пространството. Неизбежно малкият Василис пожелал да стане част от алтернативния свят на най-голямата социална мрежа в кибер пространството.
„Слепите хора използват компютър чрез една конкретна програма, която чете всичко, изписано на екрана. Начинът, по който действа програмата кара потребителят с увредено зрение да натисне поне 25 пъти бутона Tab, само за да разбере какво е написал негов приятел на стената му", обяснява Алексис. Той решил да създаде нова платформа, която ще позволи на хора с увредено зрение да сърфират без особено затруднение.
Алексис разработил първоначалния софтуер и заедно с Филипос и Димитрис започнал работа по изпълнението му. Съсредоточили върху изграждането на приложение, което превръща данните заложени в страницата на Facebook в звук. Приложението използва също така функцията „разпознаване на глас", така че потребителят може да работи с гласови команди и клавишни комбинации, за да прилага основни функции като четене на мнения на "стената".
Тримата изобретатели искат да реализират иновацията си на пазара. „Това не е благотворителност. Това е бизнес идея насочена към конкретни нужди. Това означава, че може да помогне на определена група от хора. От друга страна предполага потенциал за търговска експлоатация на идеята. Всеки продукт, който покрива конкретни нужди, може да доведе до инвестиции и печалба", обяснява Алексис. Той подчертава, че в областта на развитие на високите технологии в помощ на хората с увреждания, държавата няма никаква политика. Всичко е в ръцете на частната инициатива и това е още една причина младите програмисти да потърсят подкрепата на частни инвеститори.
В момента 23-годишния Алексис Тзанетопулос се е заел да разработи втора разработка за социалната мрежа, която ще е в услуга на хората с увреждания на горните крайници, също като се приложат гласови команда. Едновременно с това искат да разширят своите платформи за слепи, за да включват приложения за управление на Twitter, YouTube и Wikipedia.
cross-bg.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар