Translate

четвъртък, 23 юни 2011 г.

С безплатни консултации водещи специалисти отбелязват Деня на репродуктивното здраве



Близо 20 специалисти по стерилитет от 16 ин витро центъра в страната ще консултират безплатно всеки, посетил ежегодната инициатива на сдружение „Зачатие” по случай Деня на репродуктивното здраве. Най-мащабното събитие , в сферата на стерилитета и репродуктивното здраве, у нас ще стартира на 25 юни от 10 часа в конферентния център на хотел „Голдън Тюлип” във Варна.
Тази година инициативата е под мотото „Първи стъпки- профилактика и диагностика на инфертилитета” и заедно с безплатните консултации, интересуващите се ще имат възможност да научат новостите и постиженията в лечението на стерилитет и оплождането ин витро.
От „Зачатие” напомнят на всички, които искат да получат безплатна консултация, да се запишат на официалния сайт на сдружението- www.zachatie.org/drz2011.
Помислено е и за атрактивната страна на мероприятието и са подготвени като награда за един от присъстващите безплатна процедура ин витро в медицински център за асистирана репродукция „Варна”.
В навечерието на Деня на репродуктивното здраве стартира още една инициатива на сдружение „Зачатие”, която е без аналог на страната. С грандиозен концерт на входа на Морската градина във Варна започва информационна кампания, насочена към подрастващите, с името „Бъди в час по репродуктивно здраве”. Началото на кампанията е на 24 юни от 20:00, когато любимци на тийн- публиката, начело с Биг Ша, известен повече като Мишо Шамара, ще призоват за отговорно поведение през лятото.
Не е тайна, че често рисковото, безразсъдно поведение в младежка възраст е причината за репродуктивните проблеми, в по-зряла възраст.
Целта на информационната кампания на сдружение „Зачатие” е да предпази младите хора от дългата и мъчителна борба с безплодието, появило се често от немарливост, безотговорност и незнание.Възпаления заради полови инфекции, които водят до запушване на тръбите, и по-изчерпан яйчников резерв са основните причини за женското безплодие. При мъжете проблемите най-често са свързани с разширени вени на тестисите или криптохизъм, което означава, че единият или двата тестиса остават в коремната кухина.
В рамките на инициативата над 150 училища в страната ще получат безплатни тематични книжки, които да запознаят учениците с основите на профилактиката на стерилитета.
Те ще бъдат съпроводени с часове по репродуктивно здраве, в които беседи ще изнасят лекари-специалисти.
От сдружението „издават”, че се подготвя и уеб-сайт за кампанията, където младите хора у нас ще могат да намерят отговори на въпросите, които ги интересуват, без да се налага да излизат от анонимност. Уникалното при този проект е и фактът, че се реализира изцяло с доброволен труд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар