Translate

петък, 24 юни 2011 г.

24 юни - български ден на здравето


Най-силният ден през годината – 24 юни, Еньовден, наричан от народа ни още Билобер, ще бъде официално обявен за Български ден на здравето. Това е най-благоприятният ден от годината за бране на нашите лековити и уникални билки, съобщи д-р Тотко Найденов, главен редактор на в-к "Български лекар" и председател на Клуб "Родопско здраве".
Българският ден на здравето ще бъде отбелязан на 24 юни чрез две специални събития в Община Смолян. 
Първото е тържеството по повод 14-ата годишнина на Чиловите лекарски дни в 12 ч. в Къщата-музей "Проф. Константин Чилов" в смолянското село Славейно, наречено "свещено място на българската медицина" (освен проф. Чилов, оттам са родом и още над 80 лекари). Едноименната награда "Проф. К. Чилов" ще получи доц. Владимир Пилософ, Национален консултант по детска кардиология.
Второто събитие също е на 24 юни,когато Еньовден ще  бъде обявен за Български ден на здравето и в с. Могилица, Смолянска община.
Селото ще получи званието"Център на българското здраве", защото там живеят най-много дълголетници у нас и има най-малко хипертония, рак, инфаркт, инсулт, диабет, остеопороза. В с. Могилица Клуб "Родопско здраве" ще проведе и своя Трети родопски здравен събор. Неговите гости ще наблюдават автентични състезания по родопски трибой (лицеви опори, коремни преси и клякания), а програмата на събора ще се допълва от фолклорни надпявания и от атрактивните конкурси Мис и Мистър “Родопско здраве" и Мис "Родопска крава".
С отбелязването на единствения по рода си в света национален Български ден на здравето, д-р Найденов ще обяви и седемте здравни гряха, установени като вредни здравни навици на българина: тютюнопушене, стресово поведение, нездравословно хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол и употреба на наркотици сред по-младите хора. Неслучайно България е печалният европейски"рекордьор" по сърдечно-съдови и онкологични заболявания, а нашият народ е най-тъжният и с най-ниска средна продължителност на живота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар