Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

PET/CT СКЕНЕРЪТ НА УМБАЛ ”АЛЕКСАНДРОВСКА” ЗАПОЧВА РАБОТА ОТ ЮЛИ


На 05.07.2011 г. в Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ ”Александровска” започва редовна доставка на изотоп 18F-FDG за стартиране дейността на PET/CT скенера на болницата. Това е втория Център за позитронна-емисионна томография в страната след открития такъв във Варна преди две години.
PET/CT е най-съвременния хибриден метод за функционална и морфологична образна диагностика предимно на онкологични заболявания. Най-често се прилага за определяне разпространението на злокачествения процес /стадия/  и определяне на лечебния подход, за откриване на първичното огнище при доказано метастазирали тумори, за проследяване ефекта от лечението и прогнозата при болния.
Изследвания с PET/CT скенера на УМБАЛ ”Александровска” ще се извършват всяка седмица във вторник, сряда и четвъртък. PET/CT не е скринингов метод и не е еднозначно ефективен при всички онкологични заболявания. Това налага показанията за изследването да бъдат стриктно прецизирани веднъж  от изпращащия лекар (специалист или ОПЛ) и втори път - от специалистите в Центъра.
За плануване на изследването са необходими: направление /бланка №119/ (зелен талон), етапна епикриза на пациента, резултати от всички направени до момента изследвания и данни за проведена терапия на заболяването.
Допълнителна информация и записване:
тел. 02/9230 561, 02/9230 582
--------------------------------------
* След записване за изследване, следва преглед на пациента от специалист в Центъра.  Необходимо е пациентите да потвърдят идването си 1 ден преди изследването,  което е скъпо и от него могат да се възползват други нуждаещи се пациенти.
* Необходими условия за изследване на пациента – минимум 20 дни след последния курс химиотерапия, 3 месеца след лъчелечение и 2 месеца след хирургична интервенция.  За получаване на високо качество на получените хибридни образи (по-висока точност на диагностиката) е необходимо болният да е гладувал поне 6 часа преди изследването, да е поел само вода, да не употребява кофеинови напитки и да ограничи физическата активност. При приемане на рентгенов контраст през устата (както най-често се налага) е необходимо да носи 1 ампула Урографин, която се разтваря в 1л вода преди изследването, както и 1 надписан СD диск (за запис на изследването).  Болният трябва да си е изследвал нивото на  кръвната захар 1 ден преди провеждане на процедурата, а при необходимост за провеждане на изследване с венозно въвеждане на контрастна материя  – и нивото на креатинина и тиреотропния хормон (ако страда от тиреотоксикоза). За диабетици подготовката е  специална и ще бъде разяснена при записването. Необходимо е пациентът да информира лекаря ако страда от алергии, бъбречна недостатъчност, клаустрофобия, да уточни дали има придружаващи заболявания и какви медикаменти приема в момента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар