Translate

петък, 24 юни 2011 г.

При ДСГ е важно да има правилно остойностяване на медицинските дейностите, и постоянен, ефективен контрол


Има някои допълнителни условия за закупуване на класификационната система на диагностично свързаните групи (ДСГ), които до края на лятото трябва да бъдат финализирани, каза здравният министър д-р Стефан Константинов по време на семинара „Промяна на системата за финансиране на болничната помощ в България с цел подобряване на равнопоставеността и ефективността”.
Форумът бе организиран от МЗ, СЗО и Европейската обсерватория за здравни системи и политики.
Сумите, които трябва да се дадат за самата класификационна система, не могат да бъдат съобщени, понеже са търговска тайна, но мога да кажа, че те въобще не са големи, продължи той.
От думите му стана ясно, че МЗ ще отпусне 3 млн. лв., за закупуването на ноу-хау-то, софтуера и за обучението на кодировчиците.
От 2012 г. ще започне събирането на информация по ДСГ, които могат да се въведат пилотно в някои лечебни заведения.
-Жизнено важно е да махнем клиничните пътеки, като метод на финансиране, за да можем да получаваме точна информация за реалната заболеваемост на населението, но те като алгоритми няма никакъв проблем да останат, заяви д-р Константинов и подчерта, че предстоящото въвеждане на ДСГ е наложило обединението на НЦООЗ и Националният център по здравна информация в Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Той съобщи, че трябва да се направят промени в Закона за лечебните заведения и Закона за здравното осигуряване, но иска да получи предварително политическа подкрепа, за да продължи с реформите, тъй като в противен случай какъвто и закон да се направи, ако я няма всичко ще си остане само в сферата на пожеланието.
Според него правенето на реформи в здравеопазването всъщност никак не е трудна работа, защото да се направи дизайнът и да се каже какво да се прави – това всички го знаят. Но осъществяването им е много трудна работа, защото на много хора системата им харесва и не искат да има промени.
По отношение на прогнозните бюджети каза още, които ще останат и догодина, че на някои места дори не могат да се усвоят в момента. А някои болници, които не могат да изкарат парите си по дадени клинични пътеки, се принуждават да превъртат пациентите си по няколко пъти, защото само така могли да си получат парите от касата, която по този начин и източвали. На въпроса „в кои области или болници става това министър Константинов отговори, че се случва във всички специалности и затова трябва системата да се промени. Той добави, че министерството е подготвило проект за наредба, по която болниците да отчитат разходите си. На базата на тези отчети ще бъдат формирани относителните тегла на ДСГ. Но пълното им внедряване обаче е реалистично в рамките на 3-4 години. А точката,от която няма да има връщане назад, защото много пъти са правени пилотни проучвания, след което работата е спирана, може да стане януари месец следващата година. Ако „оставим клиничните пътеки като средство за договаряне на обемите на дейности, на вида на дейност, която ще работят болниците, ако ги оставим като алгоритми, докато ДСГ ще доведат до две много важни неща – ефектност и прозрачност”.
В заключение д-р Константинов съобщи още, че провежда разговори с финансовото министерство за повече пари в отрасъла догодина, за да няма стрес в системата, но ще искаме от работещите в болниците да отчитат реално какви пациенти приемат.
Мнението на унгарския експерт по финансиране на здравеопазването от СЗО Томаш Еветовиц бе, че лекарите винаги намират начин да манипулират системата и извличат финансова изгода. В Унгария, която е с 10 млн.население има 160 болници, след въвеждането на ДСГ от 1995 г., резултатите от реформата не са били добри, а почти всички раждания изведнъж се оказали с усложнения и заради това се налага системата да бъде модифицирана непрекъснато и да се правят промени в нея на всеки три години, обясни той.
Въвеждането на ДСГ не намали броя на хоспитализациите. Редица услуги, предлагани в лечебните заведения не се подобриха кой знае колко. Необходимо е наличието на институция, която непрекъснато да следи данните и да прецизира работата на ДСГ, призна той и предупреди, че е много важно да има правилно остойностяване на медицинските дейностите, както и постоянен, ефективен контрол.
Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов акцентира, че няма съмнение, че методът на диагностично свързаните групи трябва да бъде въведен у нас.
-Знам, че в Европейския съюз се работи, като идеята е 12 страни с най-развита система в тази сфера да обединят своите усилия и да се постигне общоевропейски модел на диагностично-свързаните групи. Да купуваме система от чужбина не е рационално, особено при сегашното състояние на страната и на здравеопазването в частност.
Австралийският модел, който искаме да вземем, вече е на 30 години, все едно е да купим кола на 30 години и всички държави, които са го ползвали, са го преработвали многократно. И да купуваме нещо отпреди 30 години, сигурно ще ни трябват още 30, за да го обработим и да го адаптираме към България. Не можем да си позволим финансовия разход на този етап и това го казвам категорично. Колеги от други страни потвърждават, че няма страна, в която процесът на въвеждане на ДСГ да е бил под 5 години. Това, което създаде неприятно чувство у мен, е, че в момента май се води някаква битка кой да командва и кой да разпределя парите. А когато битката е за това, зад нея стоят други интереси. Позицията на лекарския съюз въобще не е потърсена в работната група за въвеждането на ДСГ-тата и моето мнение е, че според здравния министър един човек е достатъчен и той ще свърши цялата работа. Нито една среща не сме имали с министъра, а имаме много предложения. Преди няколко месеца излезе заповед на премиера за сформиране на съвет по реформите в здравеопазването, която включваше министерство, лекарски съюз, здравна каса, синдикати и др. Този съвет не е свикан нито веднъж, така че действията са по-скоро самостоятелни и административно командни и ние трябва да реагираме с одобрение или не. Чрез модела, който се предлага от здравното министерство, не само се изземва функцията на здравната каса, а се изземват всички функции в здравеопазването и се съсредоточават на едно място. Това е социализъм в действие.., заключи той.
------
Диагностично свързаните групи (ДСГ) е система за финансиране на болничната помощ, тя е много по-гъвкава и позволява справедливото разпределение на наличните средства, която в някои страни в света работи от 60-те години на миналия век.
По същество тя представлява метод, чрез който пациентите се групират според сходни диагнози, разходи за лечение, както и степен на усложненост на случаите.При групирането се отчитат възрастта, полът и продължителността на престоя на пациентите в болница. Така става възможно по-тежките случаи да получат по-високо финансиране.
Системата на ДСГ наред с позитивите системата има и негативни аспекти- има вратички за източване на публични средства. При нея би могло да се получи т. нар. свръхкодиране. Това означава, че лекарите биха могли да се опитват да добавят допълнителни заболявания на даден пациент, за да го включат в по-скъпа група.
Плюсове и минуси на ДСГ :

*      Диагностично свързаните групи гарантират ефективно u справедливо разпределение на ресурсите между болниците, съобразно сложността на лекуваните случаи.
*      ДСГ системата създава условия за лечение на пациента, а не на отделно негово заболяване.
*      Налице е реално финансиране на дейност, а не на структури.
*      Създават се условия пациентите да бъдат хоспитализирани веднъж, т.е. да се спре „точенето" на НЗОК.
*      Съществува обаче възможност да бъдат добавяни заболявания на пациентите, за да попадат в по-скъпа група.
*      Не е ясно дали ще спести средства на здравната система.
*      Системата създава предпоставки за преодоляване на настоящите затруднения с разходите за издръжка на болниците.
*      Не гарантира обаче закриване на болници или оптимизиране на мрежата от здравни заведения.

-------
Има мониторинг по кодирането за да се предотврати злоупотребата. Ако лекар си позволи това, той на практика променя историята на заболяването на дадения пациент, а това е поправка на официален документ, което е подсъдимо. Така че е малко вероятно лекарите да си позволят подобна злоупотреба. Негативите на системата са много по-малко от позитивите. Тя позволява справедливо разпределение на средствата в болничната помощ. Регулаторните механизми винаги търпят промяна с цел предотвратяване на възможността за намиране на вратички. Така или иначе увеличаването или сливането на групи е нещо напълно нормално. В Германия например за няколко години групите са се увеличили двойно - от 660 до 1200. Системата е изключително гъвкава и ефективна, но не мога да кажа дали ще спести средства на здравната система., смята д-р Ивайло Ваклинов, директор на НЦОЗА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар