Translate

сряда, 22 юни 2011 г.

„Виж нещата отвътре” - 33% от новооткритите случаи на рак на дебелото черво у нас са в стадий IV


Национална информационна кампания, за профилактика на рак на дебелото черво, - „Виж нещата отвътре”, стартира с откриването на специална инсталация на дебело черво, до езерото Ариана на 21 юни 2011 г..
Виж нещата отвътре
Макетът с диаметър 3.5 м и дължина 10 м ще е достъпен в периода 20 – 27 юни 2011 г. за всички, които искат буквално да видят нещата отвътре и да научат повече за симптомите, начинът на протичане и лечение на болестта.
В рамките на инициативата ще се проведат безплатни профилактични прегледи – Дни на отворените врати, в четири столични здравни заведения*.
Целта на кампанията, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ), Българско хирургическо дружество, Българско онкологично дружество и Рош България, с партньорството на Столична голяма община, е да провокира към активна профилактика и ранно диагностициране на третата по честота туморна локализация, наредила се на второ място като причина за смърт, сред всички злокачествени заболявания.
Според Евгения Адърска, председател на АПОЗ, липсата на активност означава, че приемаме равнодушно 4600-те нови случая годишно, както и факта, че около 1500 от тях се откриват в стадий, който не позволява ефективна медицинска намеса.
В тази връзка, продължи тя питаме защо да зависим от ред причини, които вземат от дните ни живот и за да е по-силна провокацията, ще се опитаме да покажем как изглеждат нещата отвътре, с този макет. Нека всеки прецени за себе си, за децата си, дали може да продължи да нехае, каза Адърска и съобщи, че към макета вече има заявен интерес и от други градове в страната.

--------
В САЩ новооткритите случаи на рак на дебелото черво са 146 000, годишно, а в Европа – 412 900, или 13% от всички тумори.
У нас ежегодно се регистрират над 4 600 случая, което се равнява също на 13,4% от всички тумори.
Цифрите за България сочат тенденция за увеличаване на заболеваемостта, а именно за 2007 г. са регистрирани 4599 случая, за 2008 г. – 4625, за 2009 г. – 4584, а прогнозата за 2010 г. е - 5014.
Още една мрачна краска в нерадостната картината за страната ни е, че заболяването се открива твърде късно – 33% от случаите са в стадий IV. За сравнение в развитите страни този процент е между 20-25%.
Според специалистите открит навреме ракът на дебелото черво е лечим, но дори и при напреднали форми има възможности заболяването да се и овладее и контролира като хронично. Доказано е, че петгодишната преживяемост, при ранните стадии е между 80 и 90%, а при напредналите – от 60 до 30%.
Най-често симптомите на заболяването, като намаляване на теглото, слабост, анемия, неразположение или „бучка“ в коремната кухина, смущение в дефекацията и/или кървене се бъркат с други банални заболявания като хемороиди примерно, което от своя страна води до забавяне на диагнозата и по-лош изход от болестта.
Ранното разпознаване на симптомите и навременната консултация с лекар-специалист са от решаващо значение. В сравнение с други основни туморни локализации, при рака на дебелото черво, както времето от появата до осъзнаването на симптомите (средно 55 дни), така и времето от първите симптоми до насочването към специалист (средно 30 дни) са най-дълги.
А някои пациенти търсят медицинска помощ дори с три или повече месеца закъснение и те са с 12% по-ниска петгодишна преживяемост в сравнение с тези, потърсили лекарска помощ без забавяне.
Специалистите съветват:
·         Спазване на разумен хигиенно-диетичен режим, тъй като има директна връзка между честотата на рака на дебелото черво и консумацията на месо, животински мазнини и алкохол. Намалената консумация на храни с високо съдържание на фибри и наднорменото тегло са негативни фактори.
·         Навременно посещение при специалист при първи нехарактерни симптоми като лесна умора, анемия, загуба на тегло, отпадналост, неразположение в корема, бучка в корема и кървене. Това е особено валидно за хора над 60 години, тъй като 83% от случаите са след тази възраст. 
·         Открит рано, диагностициран точно и лекуван правилно, ракът е лечим.
Въпреки страшната статистика, рак на дебелото черво е една от локализациите, които се поддават успешно на лечение, и съвременната медицина потвърди категорично възможността да се преодолее заболяването. В този процес е много важно и надмогването на митовете и стигмата, които тегнат над диагнозата. Ето защо има смисъл да се привлича вниманието на обществото към темата за профилактика.
-------
*Профилактичните прегледи в рамките на кампанията ще се проведат на:
  • 21.06.2011 г. от  8:00 до 13:00 ч. – 28-мо ДКЦ
  • 24.06.2011 г. от 8:00 до 12:00 ч. – 2-ро ДКЦ, кабинет 207, доц. Кюркчиев
  • 24.06.2011 г. от 10:00 до 18:00 ч. – 25-то ДКЦ, д-р Николай Войнов, д-р Лиляна Йорданова
  • 24.06.2011 г. от 14:00 до 19:00 ч. – 8 ДКЦ кабинет 235, д-р Николай Вълчков

Няма коментари:

Публикуване на коментар