Translate

сряда, 22 юни 2011 г.

От 27 юни стартира Националната кампания-„Заедно сме по-силни”


Тя ще продължи до края на годината и се реализира от сайта www.zdravenchas.org, съвместно със специалисти ендокринолози от страната.

Кампанията е подходяща за пациентите с диабет тип 2 на перорална терапия като целта на индивидуалните беседи е те да бъдат обучени как по-добре да контролират своето заболяване и е продължение на инициативата „Училище за пациенти” за подобряване на познаваемостта и начините на контрол и профилактика за различни заболявания.
Кампанията ще обхване общо 17 града-Бургас, Благоевград, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Карлово, Ловеч, Пазарджик, Петрич, Плевен, Пловдив, Силистра, София и Стара Загора, като участие в нея са заявили 35 практикуващи ендокринолози. Очакванията на организаторите са в близко бъдеще тя да обхване почти всички областни градове, за да могат повече хора да се възползват от програмата.
Желаещите диабетици могат да си запишат час за безплатна консултация и индивидуална беседа на тел. 0884 33 73 19, всеки работен ден от 10 до 17 часа, като участниците от първия етап, през декември ще могат отново напълно безплатно да се консултират със същия специалист-ендокринолог.

В здравния сайт, като част от кампанията, ще бъде създадено училище за пациенти „Диабет – Заедно сме по-силни”, съдържащо 3 обучителни модула - особеностите на заболяването, комуникация с лекаря, диетичен режим, подходящи рецепти и спорт.

Целта е да се предостави посредством текстови и видео материали основна информация за диабет тип 2, съвети за хранене и физическа активност, които да подобрят състоянието на болните от това заболяване. Включените във виртуалното училище за пациенти ще могат да задават въпроси към всеки отделен лектор на обучителните модули.

Освен за диабетно болните пациенти училището може да е полезно и на всички застрашени, които са с преддиабет и могат да съхранят здравето си и да не развият болестта, ако спазват определен хранителен и двигателен режим, а именно ограничаване на мазнините и сладкишите, балансирано хранене три пъти дневно и др. Дългосрочната, целенасочена промяна в начина на живот профилактика рискът от диабет, акцентират специалистите.

Според ендокринологът доц. Владимир Христов в страната заболеваемостта от диабет тип 2 рязко нараства във възрастта между 40 и 45 години и достига своя пик между 60 и 74 години. Превенцията и обучението обаче могат значително да променят тази картина. Практиката показва, че обикновено диабетиците, приемащи перорални медикаменти остават пренебрегнати и встрани от общите обучителни кампании, които обичайно се насочват към пациентите на инсулиново лечение.
Д -р Галина Лазарова, ендокринолог в ДКЦ 7 в столицата съобщи, че ще работи като консултант по време на кампанията и се надява на голям интерес и сериозна посещаемост. Тя бе категорична, че най-добрите резултати се получават само тогава, когато има сътрудничество между лекар, пациент и семейство.
Като причините за появата на диабет тип 2 тя посочи най-вече затлъстяването, заседналият начин на живот и стреса.
Данни от епидемиологични проучвания у нас сочат, че диабетът засяга над 6% от цялата популация. Във възрастовата група 65-70 год. диабетиците са 17%, а след 45 год. процентът започва да нараства от 7.9 до 17%.
По честота на заболяването страната ни се нарежда около средните стойности за Европа. Германия е най-засегнатата държава, където диабетно болните са 11,8% от населението. Заболеваемостта от диабет е най-ниска във Великобритания - 4%
Обучението на пациентите с диабет тип 2 е ключов елемент в лечението, тъй като късните усложнения от заболяването като 70% от нетравматичните ампутации на долни крайници могат да бъдат отдалечени във времето.
В тази мрачна картина позитивната новина е, че само с 1% редукция на гликирания хемоглобин намалява рискът от очни и белодробни усложнения с 37%, а намаляването на теглото с 5-7% довежда до 58% редукция на риска от бъдещ диабет.
Ето защо посланието на специалистите е недвусмислено, че трябва всички усилия да са насочени към постигане на качествен контрол над диабета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар