Translate

четвъртък, 23 юни 2011 г.

ПОМОГНЕТЕ!!!-35 000 евро ще спасят Ромина от инвалидна количка


Ромина Хараланова е чаровно момиче, което мечтае да стане ветеринарен лекар. В момента 11-класничката от 28-о столично СОУ "Алеко Константинов" е под пара дали ще се справи с контролните по математика, физика и български език. Но повече я мъчи страхът да не седне в инвалидна количка, ако не успеят с майка й да съберат 35 000 евро, необходими за спасителна операция в Клиниката по ортопедия в Ашао, Германия. Д-р Моник Бейс прегледала Роми през януари миналата година и дала надежда, че спасителна операция ще й даде шанс да ходи. За да стане факт чудото, е необходимо да се направят две последователни операции на краката, които ще струват около 35 000 евро. В сумата влиза и втори прием след всяка интервенция за махане на теловете и поставяне на индивидуална шина на всеки крак. Приспособленията трябва да се носят денем и нощем в продължение на 6 месеца.

"Имахме насрочена дата за първата операция на 13 ноември миналата година, но я изпуснахме, защото не събрахме необходимата сума", споделя майката на Роми Марина Йорданова, която се обади в редакцията с молба за съдействие.  Тя уточни, че до момента в дарителските сметки налице е една трета от необходимата сума - 10 000 евро, а новата дата за операция виси със страшна сила - 21 ноември 2011 г.
Ромина вече е кандидатствала за помощ от Фонда за лечение на деца, но получила отказ. "Вероятно, защото беше навършила 18 г., а и у нас се извършват ортопедични операции", предполага Марина. По думите й обаче в клиниката в Ашао се изготвят индивидуални шини по специална технология, които тук не се правят. А именно носенето им след хирургическите интервенции може да гарантира траен успех. Марина не иска да рискува с операция в България, тъй като дъщеря й вече е претърпяла две операции в Горна баня през 1999 г. и през 2000 г. "Имаше подобрение, но за жалост временно", твърди майката. 
Роми, както я наричат приятелите, е родена в Шумен. Разболява се от детски паралич още като бебе. "Така и не можа да се установи дали причината е не навреме поставена БЦЖ ваксина или нещо друго", обяснява майка й Марина Йорданова, която работи като експерт в държавната администрация. Когато красавицата става на годинка, лекарите поставят жестоката диагноза детска церебрална парализа. Постепенно мускулите на момичето се схващат и тя не може да се движи. "Когато стана на 10 г., решихме с баща й да се преместим в София", разказва Марина. Основният им мотив е да търсят възможности за лечението на рожбата си. Скоро след като наемат квартира, таткото духва нанякъде и повече не се появява, споделя разочарованието си Марина. Тя стиска зъби след предателството и решава да се бори докрай, за да даде шанс на детето си за достоен живот. Майката на Роми си спомня с благодарност предишните си хазяи Методи и Галя Иванови от "Красна поляна", които й дават кураж през цялото време на отчаяна битка. Когато се чувства изтощена до смърт от пренасянето на щерка си на ръце до помощното училище и обратно, Галя я окуражава: "Не се предавай, ще дойдат и по-добри времена". След като лекари от ортопедията в Горна баня оперират крачетата на Ромина, тя започва да ходи сама с помощта на медицински патерици. Специалистите препоръчват момичето да спи със специални шини, които държат краката изправени. Ученичката започва да тренира всеки ден на пътека която майка й инсталирала на балкона в новата квартира. И въпреки всички усилия постепенно се появили изкривявания на костите, вследствие на което пръстите на краката започват да хлътват навътре. "Страхувам се, че ако пръстите се скрият съвсем, Роми ще седне в инвалидна количка", разстройва се не без основание Марина.
За 20-годишното момиче и сега е истинско изпитание да прескача с патериците през етажите, за да стигне до поредния кабинет в училище. "Съучениците ми помагат, но като всички млади хора, улисани в свои неща, понякога ме забравят", усмихва се тъжно гимназистката. И въпреки неравностите на ежедневието Ромина признава, че много харесва класа си, учителите, училището. Доволна е, че вече не е в специализирано училище, а в общообразователно и има възможност да общува със здрави деца. Най-добрите й приятелки са Аделина и Ралица, които винаги й съдействат с каквото могат. Като се върне от училище и приключи с домашните, любимото й занимание е да гледа мексиканската сапунка "Росалинда"
Признава, че историята е наивна, но невъзможната любов е близка до сърцето й. Докато дойде време за любимите герои, не се уморява да търси в интернет новини за фолк певицата Райна, която за нея е номер 1. Знае наизуст всичките песни на красивата брюнетка, но най-любима й е "Да на любовта". Обадихме се на Райна да я помолим да съдейства. Звездата обеща да сложи на стената си във Фейсбук апел към феновете си да помогнат на Ромина, като изпращат дарителски SMS-и.    
Румяна Милева
В-к "Стандарт"
-----
ПОМОГНЕТЕ!!!
Средства за кампанията се набират чрез дарителски SMS на номер 17 777 с текст DMS ROMINA (за всички мобилни оператори, цената на един SMS е 1,20 лв. с ДДС). Тези, които желаят, могат да помогнат и с дарителските сметки на Ромина Хараланова, открити в Прокредит банк:
BGN - BG45PRCB92301033390539 
EUR - BG77PRCB92301433390512

Няма коментари:

Публикуване на коментар