Translate

петък, 24 юни 2011 г.

Храната лекува и разболява


В живота има няколко основни неща, заради които ние съществуваме. Спорно е кое е на първо място - водата, въздухът, храната, различните енергии. В древността, както и в момента на Изток, храненето е издигнато в култ. Не може да има добро здраве без правилно хранене, както и не може да има правилно хранене без правилно усвояване на храната. При определени заболявания една от първите задачи на Ламата е да възстанови нормалното функциониране на храносмилателните органи. Много е важно да се знае, че при започването на атаката спрямо всяка болест основното е да се възстанови правилното хранене. Първата стъпка е лекуването на стомаха. Неправилното приемане на храната и лошото храносмилане са причина да обеднее и да отслабне хранителната енергия, пренасяна чрез кръвта, а оттам и жизнеността на клетките в организма. Най-вече мозъчните клетки страдат заедно с останалите и стават неспособни да изпращат импулси към тялото. Добрият начин да извлече всичката хранителна енергия от приетата храна е правилното й сдъвкване. Наблъсканата в стомаха храна е разхищение на нейната сила. В медицината са наблюдавани много болни, които са се възстановили в кратко време благодарение на промяната на начина на сдъвкване. Храната трябва да се обработва, докато се превърне в мека каша, добре напоена със слюнка. За да протече процесът на сдъвкване правилно, е необходим още един фактор - здравите зъби. За съжаление в България процентът на хората, болни от т.нар. коренови инфекции на зъбите, е огромен. Тези процеси не само пречат за правилното усвояване на храната, но и са основно огнище на различни микроорганизми. Голяма част от тях са силно патогенни. Ние си носим инфекциите в нашите зъби, които рано или късно избухват и причиняват тежки заболявания - инфаркт, инсулт, множествена склероза, тежки възпалителни процеси на ставите, частично ослепяване и оглушаване, затъпяване - деменция, тежки психиатрични отклонения, както и сепсис. Но търсим причината в някоя краставица. Ако се направи микробиологичен скрининг на случайни 100 човека, то ние ще се наредим на първо място като "хазяи" на какви ли не мутирали и силно патогенни микроорганизми.
Както посочих по-горе, винаги всяка терапия трябва да започва с основно оздравяване на стомаха. Полезно е по време на лечението, както и при завършването му, отново да се обърне внимание на неговото състояние.
Тялото се нуждае от определено количество вода, за да може правилно да функционира. Минималното количество за възрастен за денонощие е около 3 литра. В противен случай ендокринните жлези не са в състояние да произвеждат необходимите хормони и сокове за храносмилането, отделителните органи не могат правилно да осъществят изхвърлянето на отпадните вещества. Бъбреците, черният дроб и червата, както и останалите вътрешни органи най-често заболяват от недостиг на течности в тялото. Основното количество се доставя с водата, която пием, останалото - със зеленчуци, плодове, супи и чайове. От значение е и миенето на ръцете преди хранене, както и поддържането на добра хигиена в устната кухина. По време на лечение абсолютно задължително е да се спазват някои диетични прийоми. Моят учител винаги ме е учил, че когато човек се лекува, той не трябва да приема алкохол, различни подправки и тютюн.
Д-р Петър КЪТЕВ
В-к "Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар