Translate

вторник, 21 юни 2011 г.

Жабата филомедуза дава нови надежди в борбата с коварното заболяване рак

Малко известната жаба Phyllomedusa sauvagii, обитаваща Южна Америка, може да отключи пътя към уникална терапия, лекуваща до 70% от смъртоносните ракови тумори, са изяснили учени от кралския университет в Белфаст, пише в. “Белфаст телеграф”. .
-Открихме, че секретът на повърхността на кожата на тази жаба може да лекува рак. Направихме много изследвания на протеините, които съдържа, и бяхме изумени от резултатите, казва професор Крис Шоу, ръководител на изследването.
Учените обясняват, че с въпросните протеини земноводните животни се пазят от хищниците. Те могат да „убият“ раковите тумори – категорични са изследователите.
В повечето случаи туморите достигат до определен размер и след това в тях прорастват кръвоносни съдове, за да ги снабдят с хранителни вещества и не на последно място – с кислород. Ако растежът на тези съдове бива стопиран, туморите също няма да могат да се развият. Именно по този начин ракът може да бъде превърнат в най-обикновено  хронично заболяване, което не застрашава живота на болния.
Любопитен факт е, че същите учени са открили и жаба, чийто секрет стимулира растежа на съдовете. Земноводното живее във Виетнам и Китай. Секретът, който отделя краставата жаба, може да се използва при трансплантация на органи, сърдечносъдови болести и инсулт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар