Translate

неделя, 2 август 2015 г.

От 2016 г. НЗОК ще поеме разходите за скъпите консумативи за домашно лечение на рядкото заболяване "гноен хидраденит"


В момента НЗОК финансира напълно дейностите по клинична пътека за животоопасни инфекции, по която се лекуват и пациентите с гноен хидраденит.

Управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов подчерта готовността на институцията да поеме реимбурсацията на консумативите в рамките на следващата бюджетна година и при стриктно спазване на законовата нормативна база. До решението се стигна след среща между оперативното ръководство на касата, Владимир Томов, председател на Национален алианс на хора с редки болести (НАХРБ), Денислава Захариева, председателя на новоучредената пациентска организация - част от Алианса, „Открито за раните“ и пациентка с гноен хидраденит.
По данни на СЗО от това изключително рядкото автоимунно заболяване страда един процент от населението в света. У нас все още не е изяснен броят на болните с "гноен хидраденит". Заболяването се характеризира с тежки и болезнени възпаления, рани и циреи в областта на мишниците, слабините и седалището най-често при хора в активна възраст от 20 до 60 години, но има случаи на диагностицирани 11-12-годишни пациенти. То се обостря особено много през лятото и силно влошава качеството на живот. Заради острите периоди с гнойни рани болните се нуждаят постоянно от специални превръзки, чиито цени са твърде високи за повечето семейства.
По-застрашени са пушачите и тези с наднормено тегло, а при 30% от болните е налице и наследствена предразположеност.
Д-р Комитов подчерта, че ще се направи всичко, в рамките на закона, за да се поеме реимбурсирането и на консумативите, необходими за домашно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар