Translate

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Здравната комисия не прие предложението за промени в ТЕЛК



Парламентарната здравна комисия не одобри предложение на Патриотичния фронт за малка промяна в системата на ТЕЛК. Промяната в Закона за здравето бе инициирана от Султанка
Петрова и се отнасяше за това лекарите да имат право да работят както в експертните лекарски комисии, така и в лечебни заведения. Мотивите към предложението и бяха, че има проблеми при попълването на съставите на ТЕЛК и НЕЛК, което пък води до огромно забавяне на решенията.
Според някои от депутатите предложението е добро, защото е крачка в правилната посока. Според други, като д-р Кирил Добрев от ГЕРБ, който отбеляза, че принципно са съгласни с промяната, но това е прекалено малка стъпка, а една реформа не трябва да се права троха по троха. Народният представител добави, че МЗ трябва да изработи по-глобална концепция за реформа в системата на ТЕЛК и след това да се пипа законодателството.
Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че от неговата партия разбират, че предложеното от тях не е най-доброто решение, но поне предлагат някакво решение, за да бъдат макар и частично преодолени проблемите в системата. По думите му между първо и второ четене на законопроекта вероятно ще възникнат ипо-добри варианти.
В крайна сметка обаче над половината от депутати от здравната комисия гласуваха „въздържал се” и „против”.


Няма коментари:

Публикуване на коментар