Translate

вторник, 4 август 2015 г.

В Южния парк в София бе проведен хепънинг организиран от пациентските сдружения „ХепАктив“ и „Хепасист



Събитието се състоя в столичния Южен парк и събра на една сцена част от най-обичаните български поп изпълнители. Любимците на публиката – Поли Генова, Прея, група Торнадо и
DJ Marten, подкрепиха с гласа си болните от хепатит С и застанаха зад кампанията „841 гласа за хепатит С“.
Концертът започна с мащабен флашмоб, при който над 50 души сформираха огромна жълта буква С. Буквата е символ на борбата срещу хепатит С и на всички страдащи от опасната болест. Целта на флашмоба бе да привлече вниманието на хората към последствията, до които може да доведе игнорирането на този проблем, както и да им напомни, че никой не е застрахован от заразяване със смъртоносния вирус.
По време на концерта бяха изследвани безплатно 102 души, като бяха отчетени два положителни резултата за хепатит B и един за хепатит C. Всички желаещи получиха безплатни информационни материали за заболяването, както и консултации за превенцията и лечението на опасните вируси. На концерта бе изпълнена и тематичната песен „Happiness“, която Джон Лоутън и д-р Милен Врабевски посветиха на болните от хепатит С в България. Водещ на събитието бе DJ Marten, който представи и своята ремиксирана версия на песента. Популярният български DJ заедно
със всички поп звезди, взели участие в концерта, призоваха гостите на събитието да се грижат повече за здравето си и да се изследват превантивно за хепатит С.
За Световния ден за борба с хепатита, организаторите получиха поздравителен адрес от  Димитър Главчев, зам.председател на Народното събрание, както и от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, в което е посочено, че „хепатит C  е един от приоритетите на ръководството на Министерство на здравеопазването“.
Добрата новина е, че след 20 години усилия, най-накрая се намери лечение за хепатит С. В България новите лекарства все още не се заплащат от НЗОК, но в момента се водят преговори от следващата година да се поемат и да са безплатни за болните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар