Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Европейският съюз прие Директива 2011/62/ЕС за борба с фалшифицираните лекарствени продукти



С цел противодействие на разпространението на фалшиви лекарствени продукти. Директивата изисква създаването на национална система във всички страни членки за верификация на
лекарствените продукти като те ще са свързани с европейската и ще работят в синхрон с нея.
Работата по изграждане на общоевропейската система за верификация на лекарства вече започна, като фармацевтичните компании, дистрибуторите и аптеките в Европейският съюз ще имат 3 години да приведат практиките си в съответствие с изискванията на Директивата за борба с фалшифицираните лекарствени продукти. По силата на новата регулация, лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, ще носят показатели за безопасност като бар код на всяка опаковка, а дизайнът на самите опаковки ще бъде променен, за да се гарантира, че не са отваряни и подправяни.
Усилия за изграждане на национална система за верификация на лекарствени продукти в България обединяват Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, Българската асоциация на търговците на едро с лекарства и Българският фармацевтичен съюз
В тази връзка петте организации подписаха Меморандум за сътрудничество и започват консултации за създаването на национална организация за верификация на лекарствени продукти, която да разработи и впоследствие да управлява системата.
Общата цел е от началото на 2018 г. в България да има внедрена система за верификация на лекарствени продукти, която да функционира в синхрон с европейската и да гарантира, че до пациентите няма да достигат фалшифицирани лекарствени продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар