Translate

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Откриха ешерихия коли и стафилококи в басейните на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в столичния квартал „Овча купел”

Въпросните басейни са с минерална вода и се използват предимно от пациентите на лечебното заведение за процедури, но в тях се пускат и граждани срещу заплащане, съобщи завеждащата дирекция „Контрол на нехранителните обекти” в инспекцията д-р Христина Котларска. 
Проверка на Районната здравна инспекция (РЗИ) показва, че те са използвани без разрешение за експлоатация, което се дава от инспекцията преди всеки летен сезон, но само след трикратна проверка на проби от водите и докато се правят задължителните изследвания, не трябва да се допускат хора в тях.
По думите на д-р Котларска болницата е нарушила здравните изисквания, като е пуснала басейните в експлоатация, без да има разрешително . На общо трите басейна на болницата в Овча купел не са правени проверки.Има само и единствено декларирано желание от ръководството за откриване на плувния сезон, което означава, че басейните за този сезон право и да бъдат пускани в експлоатация
За такова нарушение глобата е между 500 и 1000 лв. 
Инспекторите тепърва ще решават за каква сума да напишат акт на болницата, а в момента басейните са затворени и не работят.
Щамът на откритата ешерихия коли може да предизвика сериозни стомашно-чревни усложнения на инфектираните, особено ако те са с гастрити, колити или заболяване на червата и храносмилателната система, твърдят от  МЗ.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар