Translate

петък, 24 юни 2011 г.

Лято е!


Морските дарове - те са най-бързо развалящата се храна, а и алергизираща, която може да ви развали отпуската с повръщане, разстройство и обриви, особено при малкото дете. Ако то има и други признаци на алергия, като сенна хрема, астма, атопичен дерматит, хранителна алергия, по-добре не рискувайте дори да опитва.
Особено опасни, са и различните видове миди,които се сервират почти сурови и съдържат много бактерии. Суровата риба също не е безобидна за малките така, че избягвайте да им давате суши . 
Яйцата през лятото, са най-честият източник на салмонелоза, могат да се превърнат в истинска бактериална бомба. Също и застройки, крем-карамел, кремове с яйца, палачинки, майонеза.   Бърканите яйца пък изобщо не са за тях, тъй като термичната обработка е недостатъчна за унищожаване на бактериите. 
Безвредни единствено са варените яйца, но твърдо сварени, не рохките.Домашните яйца също не са безопасни, тъй като 2% от тях са заразени със салмонела. 
Плодовете и зеленчуците са най-добрата храна през лятото. Но и с тях трябва да се внимава, защото по тях може да са полепнали яйцата на кучешката тения (особено нискорастящите и зелените подправки), както и други бактерии при неправилно отглеждане и съхранение. Затова мийте обилно плодовете и зеленчуците! Това важи особено за се­ло, когато децата по цял ден са на двора и си късат плодове направо от гра­дината, и то с мръсни ръ­це.Когато купувате диня на резен, по-добре махнете тънък слой от повърхността, не се знае каква е хигиената на този, който я е рязал.

На децата се дава мляко с масленост близка до тази на кърмата - 2-3%. Айрянът е добро средство при жажда, предпочитайте го пред безалкохолните. Не се хвърляйте по рекламни трикове като "плодово мляко". Това означава мляко с есенция с миризма на ягода например, боя и доста захар. Ако искате за децата истинско плодово мляко, сложете в киселото мляко нарязан или пасиран плод и подсладете с мед. Така детето получава както витамини и калций, така и полезните млечнокисели бактерии, които отговарят за нормалната чревна флора. Рекламираните млека с хрупкави бонбони, шоколадови пръчици и други не са здравословната храна, за която я мислят родителите.
Месото също лесно се разваля в жегите. Избягвайте малотрайни колбаси и кренвирши, особено ако лепнат. Ако може да се мине без колбаси, още по-добре.
Храната на улицата, първа стъпка към затлъстяването, е нещото, което трябва да забравите през лятото, ако искате децата да са здрави. Бъдете сигурни, че хотдог, дюнери, кебапчета, сандвичи, сладкиши, палачинки, наливни сокове, закуски са с променен състав само минути след излагане на жегата. Не забравяйте, че хигиената в "капанчетата" е много съмнителна. А и мухите също разнасят болестите.
Сладоледът също може да крие опасности. Особено ако е размразяван пъти или се пипа с мръсни ръце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар