Translate

четвъртък, 6 август 2015 г.

Зам. министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков: Стандартът за спешната помощ ще е линейката да стига до 20 минути



Проектът за медицински стандарт по спешна медицина пред Висшия медицински съвет (ВМС). Такъв стандарт е изработен за първи път у нас, съобщи д-р Шарков. В него са
разписани всички дейности и алгоритми на поведение. Това е азбуката на спешната помощ в България. След приемането му от ВМС и процедурата по общественото обсъждане той ще влезе в сила веднага чрез наредба.
До 2020 г. по европейската програма "Региони в растеж се осигуряват 85 млн. евро, а бюджетните средства се отпускат за обезпечаване дейността на спешните центрове и за заплащане на персонала. Те ще се гласуват всяка година с бюджета, поясни зам. здравният министър.
Имаме 28 центъра за спешна помощ, 132 филиала и 34 спешни приемни отделения. Всички те ще бъдат ремонтирани в средата на 2016 г , а там, където те не покриват новия стандарт, ще бъдат построени нови с европари. Ще бъде обновено и оборудването - всичко необходимо за работата на спешните екипи ще бъде доставено в линейките и във филиалите. По програмата се предвиждат 400 нови линейки плюс още 200, които ще бъдат купени с бюджетни средства, така че през 2020 г. да няма линейка, по-стара от 4-5 г., каза той.
Ще се промени и кадровото обезпечаване, което е свързано с подобреното заплащане, както и с промените в наредбата за специализациите. Тя дава възможност на
работещите в спешната помощ да специализират, чрез договори между центровете за спешна помощ и болниците, определени като бази за обучение. Наредбата вече е в сила и един от резултатите е, че за първи път за периода от януари досега имаме повече назначени в спешната помощ лекари, отколкото напуснали и разликата е с над 30 души. С приемането на държавните изисквания за специалността "парамедик" в системата ще влязат и такива кадри, а всички тези мерки могат да ни гарантират по-добро кадрово обезпечаване на спешната помощ. Първите парамедици ще се включат в системата не по-рано от 2 г., защото това е минималният срок на обучение.
В стандарта се залага спешните екипи да могат да достигат до 20 минути до всяко кътче в страната. В зависимост от степента на тежест на състоянието на пациента ще се
изпраща реанимационен, лекарски или долекарски екип. Той може да промени скоростта, с която пациентът трябва да достигне до лечебно заведение въз основа на оценка на състоянието му на място. Разбира се, най-тежките случаи веднага ще влизат в противошокова зала. Останалите ще минават през лекарски кабинет или ако са в сравнително добро състояние, изчакват обслужването на по-тежките случаи и тогава минават. През пролетта приключихме успешно такъв проект за обучение за всичките над 6000души, работещи в спешната помощ.Всеки има протоколи за действие за всеки вид спешно състояние. Няма да има пациент, който да не може в рамките на 30 мин. да бъде обслужен от екип на Бърза помощ, каза още д-р Шарков.
Според него не бива да се прави разделение между лекарите с категориите труд. "Трудът на всеки български лекар в важен. Нима трудът на педиатъра, който се грижи за едно бебе, което тежи 600 г, е по-маловажен от труда на всеки друг лекар? Не трябва да правим подобно разделяне. Всички български лекари трябва да получават достойно възнаграждение и да имат равни права", заяви той.

Без повече ръкописно писане във Финландия




Часовете по курсив в страната отпадат за сметка на повече часове, посветени на клавиатурата

Училищата във Финландия премахват часовете, в които децата се учат на ръкописен почерк за сметка на повече часове, посветени на „умения с клавиатурата“, предаде
британският Guardian. Властите са приели, че писането на съобщения и туитването са се превърнали в основен начин на общуване в днешно време.
Децата вече ще се упражняват само в изписването на печатните букви, за сметка на ръкописните. Решението е повлияно и от промяната на буквите от 1986. След нея някои от буквите изглеждат много подобни една на друга, изписани в курсив, докато, ако са изписани печатно, това ги прави по-лесни за четене, обяснява Минна Харманен от финландския национален борд на образованието. От 2016 учениците ще изучават само печатното изписване на буквите и ще прекарват повече време в изучаване на „умения с клавиатурата“, нещо, което е много важно за пазара на труда, уточнява още Харманен.
Идеята се възприема добре, няма оплаквания с изключение на няколко възрастни хора. Освен това старият като света проблем – да не можеш да си прочетеш рецептата, написана от доктора, няма да съществува във Финландия на бъдещето, казва още Харманен.
Учени са доказали важността на ръкописното писане за подобряване на мозъчната активност, моторните умения, самоконтрола и дори дислексията, припомня Guardian. По тази причина власите във Франция връщат часовете по ръкописно писане през 2000 след кратко прекъсване.
В същото време CNN предава, че през 2011 около 80% от американските щати са изключили или планират да изключат часовете по курсив от учебните си програми.

 www.economy.bg




Здравният министър д-р Петър Москов: Осигуряването на медицинска помощ за бежанците ще продължи да бъде ангажимент на МЗ



"От октомври се очаква от Европейския съюз, допълнително финансиране за България
по въпроса за бежанците. И там ние ще търсим допълнително решение със финансиране на болниците в Ямбол, Харманли и Хасково, които наистина поемат реално потока от бежанци, имащи нужда от лечение", каза той.
Д-р Москов обеща, че до година и половина в Ямбол ще заработи новата болница, която е започната преди повече от37 години За доизграждането и от републиканския бюджет ще бъдат отпуснати 2 млн. лева за строителните дейности, но ще се търси и финансиране по европейски програми.

ВАС задължи НЗОК да плати лечението на болен от Паркинсон



Отказът на здравната каса да плаща лечението на тежко болните с Паркинсон в чужбина е незаконен, реши Върховният административен съд (ВАС) ), информират от Центъра за защита
на правата в здравеопазването.
При пациентите, в тежка фаза на заболяването, единствената терапия, която помага, е поставянето на имплант за дълбока мозъчна стимулация. Поставянето на импланта е включено в основния пакет от услуги на НЗОК , но той самият не се заплаща. Цената му обаче е между 40 000 и 80 000 лв.-често непосилна сума за болните.
Лекари, препоръчали на пациент в напреднала фаза на Паркинсон лечение в чужбина, но НЗОК отказала финансирането му.
От съда са отчели, че дори и пациентът да може да събере парите, за да покрие сам терапията си, това би отнело много време, което ще направи лечението несвоевременно.
ВАС е отсъдил институцията да заплати всички разноски по делото, а в 14-дневен срок да покрие и животоспасяващото лечение на болния.
Според пациенти с Паркнсон за тях живот в собствената им държава няма.

Половината от българите нямат спестявания



Едва трима от 10 могат да посрещнат изненадващ разход от 1000 лв.

Близо половината от българите нямат никакви спестявания, сочи проучване на осигурителна компания, цитирано от bTV.
Едва трима от 10 души могат да посрещнат изненадващ разход от 1000 лева. В същото време обаче БНБ отчита, че депозитите ни продължават да растат.
По актуални данни на Централната банка, спестяванията вече надскачат 40 милиарда лева. Според експерти, за да попаднем в графата на финансово отговорните, трябва да отделяме 10% от доходите си като спестявания.
„В период на криза спестяването е от страх, страхът е най-водещият. Когато хората видят, че губят работа, те се свиват и започват да спестяват“, твърди финансовият консултант Тихомир Тошев.
По думите му е парадоксално, че именно потреблението или вкарването на парите, скътани по банките в магазините може да раздвижи икономиката ни, а оттам и заплатите.


Източник:еconomic.bg Снимки:sxc.hu


От ГЕРБ предлагат сливането на болниците да става по тяхно желание, а не да е задължително




Депутати от ГЕРБ са внесли поправки в Закона за лечебните заведения, в последният работен ден на НС, преди лятната ваканция. 
От ГЕРБ предлагат да отпадне задължителното сливане на болници
Смятаме, че сливането трябва да е решение на самите лечебни заведения и на собственика, коментира депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р  Дариткова. Против задължителното сливане на болници са депутати от БСП и Патриотичния фронт, а от ДПС са съгласни с предложението на ГЕРБ сливането да е по решение на самите болнични лечебни заведения.
От ГЕРБ предлагат да отпадне още и задължителната акредитация на болниците.
След 2 септември предстоят дебати и окончателното приемане на закона.
Предложенията на здравния министър д-р Петър Москов предизвикаха противоречиви реакции, но въпреки това той имаше пълната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов
Единствената точка, по която премиерът не подкрепи д-р Москов беше приватизацията на болниците, за която здравният министър се съгласи да направи отстъпка.

---
Снимка: Gerb.bg

От МЗ отчитат: Незначително нарастване на заболеваемостта при рака на женските полови органи


За т. г. прогнозата е 3424 българки да заболеят от това заболяване,става ясно от писмения отговор на здравния министър д-р Петър Москов на депутатско питане.

Според статистиката през 2012 г. новозаболелите, от рак на половите органи, са били – 3337, през 2013 г. те са се увеличили на 3400, а през миналата година са достигнали 3484 жени. Към 31 декември 2014 г. у нас са регистрирани общо 37 156 болни с рак на женските полови органи.По локализации увеличаването на случаите на рак на маточната шийка е с 2,66% на година, на рак на маточното тяло - с 2,08%, а на рак на яйчника - с 1,41%.
По данни на Националния раков регистър у нас заболеваемостта от рак на женските полови органи е около 25% от всички злокачествени заболявания, докато в Европа тя е - 13,8%. Смъртността от това заболяване е около 17,5% от всички умирания от ракови заболявания и също нараства годишно.
на заболяването, което прави лечението по-трудно, показват данните на МЗ .
Според статистиката в първи стадий на заболяването са регистрирани 48% от всички случаи с рак на женските полови органи. В трети и четвърти стадий се диагностицира всяка трета онкоболна в страната или 31.1%. Късната диагностика у нас е сред причините за неблагоприятното съотношение на България спрямо страните-членки на ЕС по показателите за 5-годишна релативна преживяемост. Изчислената 5-годишна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 51%, докато в Европа този показател е 62,4%, а в САЩ е 67,9%. Преживяемостта при рак на матката у нас е 69,6%, а в ЕС 76,2% и в САЩ -81,5%. "Прегледът на злокачествени новообразования в световен мащаб показва, че през последните години България заема средно място както при фактическите, така и при стандартизираните показатели на заболеваемостта и смъртността", посочва д-р Москов. Съгласно данните обаче е видно, че България сериозно изостава по тези показатели спрямо САЩ и страните от ЕС.
При 80% от случаите на ракови заболявания те са продиктувани от стреса и неблагоприятно влияние на околната среда върху здравето на човека т. е. всичко, което влияе върху човек, включително поведение, навици, начин на живот, култура на полово общуване, професионални експозиции, степен на индустриализация и урбанизация на дадена страна.
Установено е, че най-голямо влияние от факторите на "околната среда" имат нерационалното хранене-35%, тютюнопушенето-30%, недостатъчната физическа активност и злоупотребата с алкохол.
Замърсяването на въздуха пък е основната причина за заболяване на хората от рак се казва в последния доклад на Световната здравна организация. По данни на експертите
замърсеният въздух, съдържащ канцерогени, е бил причината за смъртта на 223 хил. души в цял свят само през миналата година.
---
По данни на Националния център за обществено здраве и анализи при жените в България най-висока е заболеваемостта от рак на млечната жлеза -1326.8 на 100 000 души и рак на женските полови органи - 1121.9 на 100 000 души. При новооткритите случаи водещи са рак на млечната жлеза - 101.5 на 100 000 и рак на женските полови органи - 96.6 на 100 000.
По данни на Националния раков регистър при жените по света на първо място е рака на гърдата (25,2%), следван от колоректалния карцином (19,2%), белия дроб (8,7%), маточната шийка (7,9%) и стомаха (4,8%).

Новото в стартиращата от септември Национална програма за детско и майчино здравеопазване



Бюджетът на програмата е 2 млн. лв. до края на годината, а целта е осигуряване на комплексно обслужване на деца с увреждания.. Пари от бюджета на МЗ за нея ще се дават всяка година, обеща здравният министър д-р Петър Москов.
В страната ще бъдат изградени 28 здравно-консултативни центрове, за деца с хронични заболявания хронични заболявания, във всичките областни болници. В тях ще работят медицински специалисти, психолог, социален работник и координатор. Те ще консултират и ще организират прегледите, изследванията и терапията на децата с хронични заболявания - сърдечни, неврологични, обменни, вродени малформации и др.
В центровете за тези деца, които имат нужда от комплексно лечение ще бъде изготвен индивидуален терапевтичен план, който ще трасира пътя му за директен достъп до нужните специалисти и дейности, като се изброяват прегледите и изследванията, от които има нужда детето и тяхната периодичност.
Високоспециализирани  центрове за лечение за някои хронични заболявания се създават в университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и др, които ще предоставят прегледи, консултации и изследвания извън болничното лечение. Така напр.за сърдечноболните деца центърът ще е Националната кардиологична болница, а за тези с лицеви малформации -УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив. Децата с диабет ще се консултират в ендокринологичната болница в София и университетските в Пловдив, Варна и Плевен. Хематологичните болести поемат детската онкохематология в София, „Св.Марина" – Варна  и „Св. Георги" в Пловдив. Недоносените деца ще се проследяват в университетската болница „Майчин дом" в София, а децата с муковисцидоза -в Александровска болница. За спинална мускулна атрофия центърът ще бъде в „Пирогов".
Програмата поема и профилактични изследвания за предотвратяване на увреждания.
От септември неонаталният слухов скрининг на новородените и скринингът за ретинопатия ще бъдат напълно покрити от държавата.. Децата от провинцията, които имат направени изследвания там, ще могат по-лесно да получат консултация в София. По груби сметки на МЗ това засяга 800 недоносени деца на година, които имат нужда от такива изследвания. Напълно безплатна ще бъде вече и пренаталната диагностика при бременните жени - биохимичния скрининг за генетични заболявания като Синдрома на Даун и други вродени аномалии. По отношение на ултразвуковото изследване с 4D от МЗ предвиждат то да попадне в основния пакет за здравни грижи.
От днешна дата (03.08.2015) вече е факт въвеждането в действие и финансирането на Националната програма за детско и майчинско здравеопазване, заяви д-р Москов.
По думите му чрез нея са концентрирани средства в дейности, които досега не са получавали достатъчно или никакви средства, например за комплексно обслужване на деца с хронични заболявания.
„Семействата на тези деца вече няма да търсят собствения си път за справяне с проблемите - лечение на собственото си дете, а държавата ще поема това, ще формира центрове и ще финансира и осигурява безплатния достъп и ще гарантира изработването на терапевтичния план. Пътят на едно дете с увреждане или хронично заболяване вече е ясно гарантиран и начертан. Това не отменя възможността родителят да избере друг път, но независимо къде живеете – в центъра на София или в село в Балкана – вие ще имате гарантирания си път през личния лекар, педиатър, областната болница и високоспециализиран университетски център, отнасящ се към заболяването на вашето дете и това ще бъде безплатно“, обясни той.
По думите на д-р Москов стартира и обучение на педиатрите и личните лекари за ранно откриване на аутизъм при деца до три години.
"През септември започваме с 30 педиатри и лекари", съобщи здравният министър.
Той съобщи още, че към Районните здравни инспекции се предвижда възстановяване на експертните групи, които ще проучват причините за детската смъртност по региони и ще събират данни за формирането на регистър на децата с хронични заболявания.
„Ще се финансира и 10-годишен анализ, който да даде в дълбочина, а не само по смъртен акт, причините за детската смъртност на регионално ниво. "Базирайки се на него, можем да развиваме смислена политика", каза д-р Москов.

Няма решение за заплащането на инсулинови помпи за деца



МЗ продължава да търси финансиране за заплащане на инсулинови помпи за деца, но засега то не е осигурено, става ясно от отговора на министър Петър Москов на депутатско питане, за
което съобщава БГНЕС.
По данни на НЗОК 160 деца под 18-годишна възраст и още 600 младежи над 18-години ще се нуждаят от инсулинови помпи към началото на
2016 г. Прогнозната средно месечна сума на консумативите за един пациент е на стойност 784 лв.а прогнозния им годишен разход плюс инсулиновите помпи възлиза на 7 951 920 лв. Но в сумата са включени само "новите" пациенти, без тези, които ползват инсулинови помпи към момента, чиито срок на експлоатация изтича през 2016 г.
От отговора на здравния министър става ясно, че средствата за инсулинови помпи за 2015 г. може да се търсят евентуално от Център "Фонд за лечение за деца". От 2016 г. обаче лечението следва е реинбурсирано от НЗОК.
Д-р Москов уточнява, че ръководството на МЗ, на база данните на НЗОК и Българското национално сдружение по детска ендокринология, ще обсъди "окончателно решение относно възможностите за финансиране на посочените изделия и консумативите за тях през 2015 г. и от 2016 г."

Нова терапия дава шанс за пълно излекуване от хепатит С - Засега обаче тя не се покрива от НЗОК



 
Иновативното лечение - комбинация от няколко медикамента, бе одобрено от Европейската агенция по лекарствата в началото на годината. Продължителността на терапията е три месеца, а цената достига 100 000 лева. Тя обаче най-рано от догодина може да се покрива от НЗОК.
У нас болните са около 110 000. Годишно около 800 българи умират от усложненията на вируса.

Здравната каса не е прасе-касичка, д-р Комитов



Без да им мигне окото, пловдивчанинът д-р Глинка Комитов и надзорниците прибраха едни 4,5 млн. лева от заложените в НЗОК разходи за изследвания. Решението е взето според
налагащата се вече традиция - тихомълком, без дори да уведомят Българския лекарски съюз, който би трябвало да им е партньор. Сякаш НЗОК не е организация, боравеща с обществени средства, от които зависи здравето на нацията, а някаква тайна структура с безотчетен капитал, който можеш да щипнеш, ако околните се разсеят. Сега логично общопрактикуващите лекари ще започнат да правят какви ли не фокуси, за да откажат пациентите си от направления за изследване. За добро или зло, през лятото няма епидемии от грип. Но пък има други изненади. Примерно бруцелоза и антракс. Чревни вируси по морето - валят. А в тези жеги само една вълна от хепатит ни трябва и пред кабинетите на джипитата ще се извият опашки, а пари за изследвания - няма. Да видим тогава какво ще отговарят надзорниците покрай д-р Комитов. Щото прибраха парите, сякаш не са от Здравата каса, а от домашната им прасе-касичка.


Спас Кузов
www.marica.bg

Около 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път



От началото на година новооткрите серопозитивни лица са 126, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2 169 лица.
В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените.
Пътят на инфектиране е 36% от новите случаи, чрез хетеросексуален контакт, 52% – при хомо/бисексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици, сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” - МЗ към 25 юли 2015 г..
Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години. В София са открити 49 лица, Пловдив – 20 лица, Варна - 12 лица, Пазарджик – 6 лица, Бургас - 5 лица, Велико Търново и Враца – по 4 лица, Плевен, Габрово, Добрич, Монтана и Русе – по 3 лица.
Над 151 343 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2014 г. в КАБКИС и във всички лаборатории и лечебни и здравни заведения на страната. А над 53% от новорегистрираните ХИВ–позитивни лица са открити в 19-те кабинети за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) и в 17-те мобилни медицински кабинети.

вторник, 4 август 2015 г.

Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е - 561.90 лева



За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни са били необходими 2248 лева. Това сочат данните на Института за социални и синдикални
изследвания на КНСБ от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България - юни 2015 г.
Парите са необходими семейството да покрива разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти.Издръжката на живот на един човек от домакинството в края на юни е - 561.90 лева.
Издръжката на живот на човек от домакинство на бедни, е достигнала 294,52 лева, което показва намаление с 0,9 на сто спрямо март тази година и увеличение с 1,9 на сто спрямо същия период на 2014 година.
На тримесечна база продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, като през второто тримесечие намалението е от 0,2 на сто спрямо предходното тримесечие.
На годишна база издръжката на живот отчита слаб спад от 0,3 на сто, след като близо година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Вижте в коя държава жените живеят най-дълго!



Средната продължителност на живота на японките за трета поредна година е най-високата в света. Според Министерството на здравеопазването в Япония през 2014 г. средната
продължителност на живота на жените в страната е била 86,8 години, а на мъжете - 80,5 години. Това е най-високият показател в историята на азиатската страна. Като причина за увеличената продължителност на живота японските експерти посочват напредъка в медицината, особено при лечението на рак.
"С развитието на медицинските технологии в Япония, която постигна напредък в борбата със сърдечните заболявания и рака, смъртността намалява. Все повече възрастни хора в Япония живеят без най-често срещаните за възрастта си заболявания", показва доклад на министерството. Очаква се средната продължителност на живота в страната да продължава да расте. Второ и трето място сред страните с най-висока продължителност на живота на жените са Испания и Франция. При мъжете първи са исландците, следвани от китайците и трети са японците. Но въпреки увеличената продължителност на живота, населението на Япония продължава да намалява. Според данните за предходната година раждаемостта в страната е до малко над един милион родени бебета. Застаряването и намаляването на населението са сред най-острите обществени проблеми в Япония. Причина за това са ниската раждаемост и високата продължителност на живота, което води до непрестанно намаляване броя на новородените деца, докато възрастните стават все повече.

www.struma.com

Квартет „Вокалисимо” на гости при децата от Педиатричната болница-София

Младите музиканти ще представят благотворително своя спектакъла „Някъде в морето”

На 5 август 2015 година,  за децата от Специализираната болница за активно лечение „Проф. д-р Ив.Митев”- София (СБАЛДБ), младите оперни певци от квартет „Вокалисимо”, ще представят своя
авторски спектакъл „Някъде в морето“.
Режисьорът Николай Павлов, от Софийската опера и балет, е създал интерактивна постановка, в която героите преминават през различни перипетии, загубени в лодка в средата на морето. Целият декор на оперния спектакъл се събира в лодка, проектирана от художника Чавдар Чомаков от фондация „Култура плюс“. Така става възможно спектакълът да се играе и в детските стаи на болничните отделения, без да е необходимо голяма пространство и специални условия.
Със спектакъла певците показват на децата, че дори и в най-трудните моменти трябва да търсят силата вътре в себе си и да знаят, че дори и малък, си много по-силен и смел, отколкото другите си мислят.
Чрез изкуството от квартет” Вокалисимо” се надяват, че ще успят поне за малко да откъснат децата от здравословните им проблеми и да ги пренесат в свят на музика и приключения.
За първи път постановката на квартет „Вокалисимо” бе играна пред децата с вродени сърдечни заболявания от Националната кардиологична болница- София.
Амбицията на квартета е да представят постановката пред повече деца от различни болници в цялата страна.
---
В СБАЛДБ годишно се лекуват между 5500 и 6 хил. деца на възраст от 0 до 18 годишна възраст по всички профили на педиатрията.
Тук работи екип от високоспециализирани кадри, сред които 63-ма лекари, по-голямата част от които са преподаватели в Медицински университет- София и хабилитирани лица.


Ледът за половин Слънчев бряг се правел в свинарник


Ледът за заведенията в половин Слънчев бряг се произвежда от ледогенератор в свинарник.
Това става ясно от проверка на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните
в Бургас.
„В Ахелой се натъкнахме на свинарник, където се произвеждаше голямо количество лед от ледогенератор, при невъобразимо нехигиенични условия, който снабдява половин Слънчев бряг. Този ледогенератор нямаше регистрация при нас“, каза д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас, цитиран от "Фокус".
Това е недопустимо, защото водата може да се зарази в този свинарник, посочи Митев. При едно евентуално хранително натравяне причините ще се търсят в храната, а те всъщност ще са в леда, обясни той.
66 проверки на временни обекти и хотели, предлагащи услугата „ол инклузив”, са извършени от инспекторите на БАБХ-Бургас в к.к. Слънчев бряг.
При проверките са издадени 9 броя предписания за констатирани несъответствия в сградния фонд и оборудването. 

Уникална стъклена читалня в центъра на София



Тя е част от нов информационен туристически център, разположен в градинката на Народния театър и работи от 10 до 20 ч.
Заредена е вече с над 1500 заглавия от наши и чужди автори. Но само ако дарите поне една съвременна книга ще имате право да използвате читалнята, в която има и електронни книги.

MSD съобщава: Европейската агенция по лекарствата прие заявлението за издаване на разрешение за употреба за Grazoprevir/Elbasvir


MSD, известно като Merck в САЩ и Канада, обяви, че Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е приела за разглеждане заявление за разрешение за употреба за Grazoprevir/Elbasvir
(100mg/50mg), комбинирана терапия в процес на клинично изпитване под формата на една таблетка, приемана веднъж дневно, за лечение на възрастни пациенти с хроничен хепатит C (HCV) с генотип (GT) 1, 3, 4 или 6.
ЕАЛ ще започне анализ на заявлението за разрешение за употреба в сроковете на процедурата за ускорена оценка.
Като се има предвид многообразието на групите пациенти, страдащи от хроничен хепатит С, включващи приблизително 15 милиона души с това заболяване в Европа, е важно на пациентите и лекарите да се предоставят различни възможности за лечение. За нас е удоволствие да работим с регулаторните органи и да представим Grazoprevir/Elbasir за подходящите пациенти, страдащи от хроничен хепатит С в целия свят,заяви д-р Рой Бейнс, старши вицепрезидент по клинично развитие, Изследователски лаборатории Merck, базирано в САЩ поделение на Merck & Co., Inc., Кенилуърт, Ню Джърси, САЩ.
Процедурата за ускорена оценка на ЕАЛ е достъпна за продукти, които покриват неудовлетворени до момента медицински нужди или представляват съществено подобрение спрямо съществуващите в момента възможности за лечение и са от съществен интерес за общественото здраве, каквото е лечението на хронична инфекция с вируса на хепатит С. Комисията за медицински продукти в хуманната медицина (КМПХМ) ще продължи да оценява статута на ускорена оценка през цялата процедура на оценяване на заявлението за разрешение за употреба.
Заявлението за разрешение за употреба за Grazoprevir/Elbasvir (100mg/50mg) се базира отчасти на основната програма за клинични изпитвания C-EDGE, както и на клиничните изпитвания C-SURFER, C-SALVAGE и C-SWIFT, които оценяват Grazoprevir/Elbasvir (100mg/50mg), с или без Ribavirin, при пациенти с хронична хепатит С вирусна инфекция. Тези клинични изпитвания  оценяват схемите за лечение за няколко генотипа (GT1, 3, 4 и 6) и включват групи от пациенти, които са провели лечение, както и пациенти с цироза или определени съпътстващи заболявания (напр. ХИВ инфекция, хронична бъбречна недостатъчност от степен 4 и 5).
Компанията подаде Заявление за разрешаване за употреба на този лекарствен продукт  пред Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) през м. май 2015 г. за лечението на хроничен хепатит С GT 1, 4 или 6 и освен това ще подава допълнителни заявления за разрешителни в други пазари до края на 2015 г. През април 2015 г., FDA даде на Grazoprevir/Elbasvir статут на терапия, представляваща важно научно откритие за лечението на пациенти с хроничен Хепатит С GT1 с бъбречна недостатъчност в краен стадий, на хемодиализа, както и статут на терапия, представляваща важно научно откритие за лечение на пациенти с хроничен хепатит С GT4.
Статутът "терапия, представляваща важно научно откритие" има за цел да ускори развитието и анализа на лекарствен продукт, който е предназначен за използване самостоятелно или в комбинация, за лечение на сериозни животозастрашаващи заболявания или състояния, ако предварителните клинични данни показват, че медикаментът може да постигне съществено подобрение спрямо съществуващите терапии по една или повече клинично значими крайни точки.
---
Grazoprevir/Elbasvir е комбинирана терапия на MSD в процес на клинично изпитване под формата на една таблетка, приемана веднъж дневно, състояща се от Grazoprevir (NS3/4A протеазен инхибитор) и Elbasvir ( NS5Aинхибитор на репликативния комплекс). Като част от широката програма за клинични изпитвания на MSD, медикаментът се оценява за множество генотипове на вируса на хепатит С, включително при пациенти с трудни за лечение състояния като Хепатит С/ХИВ
ко-инфекция, хронична бъбречна недостатъчност в напреднал стадий, наследствени заболявания на кръвта, чернодробна цироза и такива на заместителна терапия с опиоиди.