Translate

неделя, 2 август 2015 г.

Депутати от БСП, ДПС, АБВ и БДЦ сезират Конституционния съд, заради текстовете от Закона за здравното осигуряване



Обжалват се две норми в него - параграф 10, който третира разделянето на пакета на основен и допълнителен  и привилегията, която си създава държавата да продължава да не плаща
вноските за групите хора, които тя осигурява като деца, пенсионери, социално слаби и държавни служители.
Д-р Емил Райнов от БСП припомни, че след приемането на промените в закона е било изпратено писмо до президента с молба да наложи вето и така да докаже, че е загрижен за здравето на всички българи.
"Както и подозирахме, той не беше загрижен за здравето на всички българи, законът излезе в Държавен вестник и затова пристъпихме към следващата стъпка, която имаме като опозиция - започнахме събирането на подписи за сезиране на Конституционния съд", коментира депутатът.
Подписката е основно на депутати от"БСП лява България"и ДПС. Но тя е подкрепена и от независимия депутат Велизар Енчев. Като символична подкрепа с по един свой депутат в нея са участвали обаче и БДЦ и АБВ. Събраните над 61 подписа ще бъдат внесени в КС.
Като следваща стъпка се обмисля и сезиране на Комисията за защита от дискриминация, заради различния достъп до медицинска помощ, заложен с промените, които според депутатите са просто дискриминационни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар