Translate

вторник, 4 август 2015 г.

На 28 юли бе отбелязан Световния ден за борба с хепатита



Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират. Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради
липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени.  Насърчаване на превенцията, скрининг и контрол на вируса, по-широкото разпространяване на ваксини за хепатит, глобални координирани действия срещу болестта са само част от целите, които си поставя Световната здравна организация с отбелязването на този ден.
Половин милион души в България имат хепатит, без да знаят  Деветдесет на сто от българите не знаят какво е хепатит С, сочи проучване на сдружение "ХепАктив". 350 000 души са носители на хепатит Б и 150 000 - на хепатит С, без да знаят това.
Хепатитът не е заболяване, което се появява с някакви типични алармиращи симптоми. Няма как хората да ги разпознаят, ако не са се изследвали. Много често ни се случва хората да разбират, че имат хепатит, когато е много късно с тежки цирози в болниците, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО) в интервю за Агенция „Фокус”.
Според него хроничната фаза е опасна, защото тя може да продължи много години, без каквито и да е симптоми. Човек, въобще може и да не подозира, че е носител на този коварен вирус, който бавно, но сигурно уврежда черния дроб и се стига вече до тежките усложнения, каквито са цирозата и ракът на черния дроб, обясни д-р Хасърджиев.
„За огромно съжаление напоследък тези случаи на рак на черен дроб се увеличават многократно. Това е една от причините, статистиката в България да посочва гастроентерологичните заболявания като трета причина за смърт. Вирусните хепатити са причина за това, разбира се и високата алкохолна употреба в нашата страна също е фактор", коментира той. Трябва да има целенасочена държавна политика в откриването на тези пациенти с хепатит. Това е залегнало и в подготвения вече национален хепатитен план, който се надяваме да бъде одобрен от Министерски съвет, каза още д-р Хасърджиев. По думите му в него са предвидени точно такива мерки за ранната диагностика и откриването, спирането и ограничаването на разпространението на тези инфекции

Няма коментари:

Публикуване на коментар