Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Съветите на д-р Петър Атанасов: Помага хладен душ два пъти дневно


В жегата сили ще ви дадат витамините С, от групата на В, а витамин А и Е са най-добрите антиоксиданти. С витамин А обаче трябва да се внимава, за да не се стигне до предозиране. При него се получават сериозни увреждания на организма -като на очите, на двигателния апарат и др. Хипервитаминоза А категорично е болестно състояние, затова дозите стриктно трябва да се спазват.
Основният ми съвет е в големите жеги да не се излиза навън без причина. Особено хората над 65-годишна възраст в интервала между 11 и 16,30 ч. Ако това се наложи, задължително е да са закусили леко сутринта. Да бъдат с шапки на главата или с чадъри. Защото слънцето в последните години става все по-агресивно, а атмосферата не може да ни пази както преди няколко десетки години.
Пийте повече течности. Поне по 2-2,5 литра на ден. Добре е да не са леденостудени. В минералната вода изстисквайте малко лимон. Адекватно решение е айрянът, но с много малко сол в него.
Вземайте хладен, но не студен душ поне два пъти дневно.
Алкохолът в горещините е пагубен. Забравете го с изключение на хладната бира във вечерните часове. Позволена е чаша бяло вино с лед или лек алхолен коктейл.
Не яжте тлъсто месо и мазни ястия. Добре е да консумирате леки постни блюда, повече сирене и млечни продукти. Чудесно е българското кисело мляко. Тараторът ободрява, правете го с повече вода, копър и малко чесън.
Избягвайте обществения транспорт- повечето пострадали от жегите припадат тъкмо в душните автобуси, тролеи или трамваи.
В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар