Translate

вторник, 5 юли 2011 г.

Млади фармацевти с дипломи от украински университети не могат да разчитат рецепти

Проблемът идва от това, че  фармацевтите учат в Украйна по по-различен план, фармацевтичното образование  е по-различно от българското, но най-сериозният проблем е в това, че те завършват своето образование там задочно, съобщи Рада Пехливанова, председател на Съюза на фармацевтите във Варна
Тя добави, че младите хора всъщност работят напълно легално в аптеките, тъй като дипломите им са признати в България. В съюза обаче има вече подадени сигнали от потребители, които са съобщили именно за млади фармацевти, разчели рецептите им погрешно.Това е изключително опасно, тъй като може да застраши живота и здравето на пациентите, а и знаете, че ние всъщност носим основната отговорност за това, което приемат хората,  подчерта Пехливанова.
В момента във Варна работят 6 фармацевти, завършили в Украйна, но най-много такива фармацевти има  са в Русе, Силистра и Видин. 
Според Пехливанова е крайно неприемлива идеята и за откриването на втори фармацевтичен факултет в Софийския университет. Факултетите у нас са достатъчно много - в София, Пловдив и Варна, какъв е смисълът от създаването на още един, попита риторично тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар