Translate

сряда, 6 юли 2011 г.

6 юли -световен ден на целувката

Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 г.
Според специалистите в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни, а световният рекорд по продължително целуване без прекъсване е 30 часа
Други твърдят, че всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти.В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Според една от тях целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето.
Смята се, че целувка поне веднъж дневно се отразява благотворно върху психическото здраве. За да бъде благотворна за тялото обаче , тя трябва да продължава поне 3 минути. Именно тогава в организма се изработват много хормони на щастието - ендорфини.
Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка нормализира киселинността в устата, т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес.Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи. Естествено има и негативи - чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести, както и стотиците различни бактерии, но при 95% от тях не са опасни за здравето.
Различни са целувките в разните краища на света. И до днес няма обяснение защо хората са започнали да се целуват. Твърди се, че в началото това е било знак на доверие. В Древен Египет целувката е била напълно непозната. И Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.
Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите(обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла). В Средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.
Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. А в Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми.
Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял. Германците са най-любвеобилната нация. Те се целуват в наши дни ежедневно средно 3,2 пъти по бузата и 1,3 пъти си подаряват един на друг еротични целувки.
Има места, където целувката се смята дори за престъпление. И досега в щата Индиана (САЩ) действа закон, според който „на мъжа с мустаци е забранено да целува човешко същество". В щата Кънектикът (САЩ) е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в Седар Рапид (щата Айова) местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат.
В Индия пък , родината на Кама Сутра, е абсолютно забранено целуването на публични места. В Италия закон забранява на шофьорите на моторните превозни средства и на пътниците в тях да се целуват.
От всички животни целувката на шимпанзето най-много прилича на човешката. Кучетата и конете също се целуват по устата.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар