Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Проф. д-р Божидар ПОПОВ: Диетите понижават имунитета

Война на диетите избухна на 31 май в Париж, когато представителите на две прочути системи за отслабване решиха да кръстосат шпаги в съда. Д-р Пиер Дюкан обвини в клевета колегата си Жан-Мишел Коен, който миналата година е казал във френско списание, че диетата "Дюкан" може да повиши холестерола, да предизвика сърдечни проблеми и дори да отключи рак на белия дроб.
Д-р Дюкан стана особено популярен и у нас, след като бе преведена на български книгата му "Как да отслабнем завинаги". Той е привърженик на слабеенето чрез белтъчни храни с ниско съдържание на мазнини в тях. Постепенно протеините започват да се редуват с въглехидрати, но без хляб, картофи, ориз, боб, банани и др. Особено безмилостен е диетологът към пържените картофи - тях не бива да ядем никога, до края на живота си, дори вече да не сме на диета!
Д-р Коен, за разлика от колегата си, разрешава да се яде всичко, стига човек да се вмести в определени калории за деня. По-либералното меню позволява да се приемат 1600 калории, по-суровото - едва 900. Неудобството на тази диета е, че непрекъснато трябва да се разхождате с таблица за калориите в храните и калкулатор в ръка.

Балонът се пукна

По повод разгорялата се война между асовете в диетологията птърсихме за коментар председателя на Българското дружество по хранене и диететика проф. д-р Божидар Попов.
"Балонът се пукна и в крайна сметка се видя, че това са измислени диети на хора, които, бих казал, нямат морал и правят бизнес от невежеството и лековерието на хората - казва професорът. - Защото всички добри специалисти, които разбират от нашата наука, са единодушни, че диетата на Дюкан крие много сериозни рискове за здравето. Консумацията на голямо количество месо например отваря подагра при хора, които имат повишена пикочна киселина. Това може да стане още на 4-5-ия, до 10-ия ден на диетата. Бъбреците също се удрят много сериозно, защото всички метаболити на месото минават през тях. И черният дроб е уязвим - знаем, че всичко се завърта през него. Лишаването от въглехидрати пречи на функцията на черния дроб, мозъка, сърцето. Ако оставим дълго време организма без въглехидрати, а после минем на нормално хранене, вместо да изгарят, въглехидратите се заделят като резервна мазнина и йо-йо ефектът е 90% сигурен. Статистиката го сочи, колкото и д-р Дюкан да го крие."
Диетата на Коен е по-умерена. Той също ограничава някои храни, но в по-омекотен вариант, подхожда по-професионално, според професора. В диетологията най-важен е балансът между мазнини, белтъци и въглехидрати. Ако го нарушим, започват всякакви заболявания.

Жените са най-уязвими

При някои системи за отслабване /плодово-зеленчукови например/ лишаваме организма от белтъци. А като го няма белтъкът, страдат имунната система, кръвотворенето - появяват се анемии, производството на хормони при жените.
Всъщност жените са най-уязвими от диетите. Това е добре известно на специалистите - като се прилага по-дълго време ограничителният режим на хранене, се понижава рН в организма на жената и се извлича калцият от костите. Последствията са остеопороза, счупвания. Този процес протича бурно, ако жената вече е в менопауза и има начало на остеопороза. Престъпление е жени в менопауза да правят продължителни и тежки диети, подчертава професорът.
И добавя още една интересна зависимост между диетите и имунитета: оказва се, че много голяма част от заразените /съответно и от починалите/ с опасния щам на бактерията ешерихия коли в Гемания са жени, които преди или по време на инфектирането са правили строги диети за отслабване.

Менте-специалисти дават съвети

"Хубаво е, че избухна скандалът между двамата французи, казва проф. Попов. Дюкан определено не е специалист. Той е лекар, но това не значи, че е диетолог. И у нас ги има много такива. Истинският специалист никога не дава една универсална диета за всички. Направо е опасно хората да купуват книжки и да започват да отслабват по тях."
Всеки от нас има уникален генотип. Учените вече се стараят да вникнат в генома на конкретния човек, да видят коя храна по-трудно се метаболизира. В следващите десетилетия вероятно ще могат да дават индивидуални препоръки за хранене на всекиго според неговия генотип. Тъй като подобно изследване е скъпо, сега стремежът е хората да се групират по близки генотипове.
"Това няма нищо общо с кръвната група, биоенергийното поле и всевъзможни тестове, правени в козметични салони... Работата изглежда проста - не яж това, не яж онова, по-малко храна, повече движение, но това и едно дете ще ти го каже. Като има наивници, ще има и измамници", обобщава професорът.
В-к "Седмичен труд"
Славяна МАНОЛОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар