Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Лекарите ще откриват рак, чрез тест на дъха на пациентите


Учените от Израелския технологичен институт са тествала 177 души - клинично здрави и с различни ракови заболявания, на възраст между 20 и 75 години, с лабораторен тест, който „улавя” химикалите в дъха, отделяни от повърхността на туморните клетки.
Ние можахме да уловим при нашия лабораторен тест на дъха следи от молекули, които са характерни при пациентите с рак на главата и врата, заяви ръководителят на изследването проф. Хосам Хаик. Сега ни предстои да направим по-големи и задълбочени проучвания, за да усъвършенстваме този метод и да постигнем надежден скрининг, заяви той.
Ракът на главата и шията включва тумори, засягащи очите, устата, устните, езика, гърлото, гласовия апарат, слюнчените жлези, носа и синусите, припомня Би Би Си.
------
И хирургът-онколог Шерил Гебрам-Мендола от Института по рака "Уиншип" към университета" Еймъри" в град Атланта (щата Джорджия) е изследвала дъха на болни от рак. Тя е на мнение, че болестта кара тялото да отделя определени органични съединения, които са недостъпни за човешкото обоняние, но могат да бъдат открити от кучетата.
Когато жена, потърсила лекарска помощ няколко дни след като кучето й започнало непрекъснато да я бута в гърдите, била изследвана със създадения от специалистите в университета апарат, по дъха й те определили, че е болна от рак.
Разработеният специален уред се нарича "изкуствен нано (електронен) нос". Той ще различава над 300 молекули в дъха на изследвания човек и ще позволява ранната диагностика на раковите заболявания, които често биват констатирани в късна фаза и от това лечението им става много трудно.
Според изследователите експерименталните опити в повече от 75% от случаите са позволили правилно да бъде определено коя от пациентките е имала рак на гърдата и коя не, цитира Ей Би Си нюз.
В британското сп. "Gut" неотдавна бе публикувана информацията, че обучен 8-годишен черен лабрадор ретривър на име Марин в 91% от случаите вярно е "диагностицирал" колоректален рак, когато е душел самите пациенти, и в 97% от случаите, когато е подушвал стола им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар