Translate

понеделник, 20 юни 2011 г.

Алианс на трансплантираните и сърдечно оперираните - „Бъдеще за всички” стартира конкурс за разказ - „На Моя Лекар – с обич и от сърце”

Целта на позитивната инициатива на новоучредената нова неправителствена организация от трансплантирани, сърдечно оперирани пациенти и приятели (АТО „Бъдеще за всички”), с жури Марта Вачкова – артист, Ставри Калинов – художник, Искрен Пецов – певец, Ани Владимирова – психолог и др., е да изразим доверието в професионализма, да мечтаем заедно, да покажем любовта си към живота, усмивката от всеки нов ден – право на всеки човек. Идеята е пациент, нуждаещ се от трансплантация или сърдечна операция, трансплантирани или сърдечно опериран, да разкаже свободна за своите емоции и чувства, за благодарността си към лекарите дарили му живот, в предаването на Вачкова. След три месеца ще излъчим победителите, на които от сега може да кажем, че награди ще има за всички, но екскурзия до Малдивите няма да има, пошегува се Пенка Георгиева, зам. председател на АТО „Бъдеще за всички”.
Доц. Никола Владов, национален консултант по трансплантология допълни, че независимо от позитивната кампания е силно разтревожен от липсата на донори в страната, чиито брой за съжаление от началото на годината е само-3. По думите му парите за трансплантации никога, никъде не стига. Във Франция примерно една трансплантация варира между 90-100 хил. евро, но и там лекарите се оплакват от недостига на средства. Но не само трансплантацията е скъпа, а и следоперативната преживяемост и поддържане с медикаменти също. Така например включването на стационарно изкуствено сърце е 50 хил. лв., но когато то е поставено в гръдния кош на пациента е 150 хил. лв., който чака за сърдечна трансплантация . У нас в момента за една трансплантация се дават 50 хил. лева, а от началото на 2012 г. те ще са - 75 хил. лева, тъй като държавата ще ги увеличи с 50%.
И според проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УНМБАЛ „Св. Екатерина” и АТО и конкурса са положително явление – още една тухла в изграждането на едно истинско и независимо гражданско общество. В лицето на АТО „Бъдеще за всички” се надяваме да видим оня положителен коректив, необходим и на лекари и на пациенти, и ние всячески ще подкрепяме всяка тяхна разумна идея. По отношение на донорството каза, че трябва да да има ясни алгоритми за действие при катастрофи, за да няма място за разсъждения какво трябва първо да се направи.
Българският пациент не е пациент втора ръка и за него също важи европейската харта за правата на пациента. Ние сме си дали дума нашата организация да бъде позитивна и в подкрепа на нашите лекари, бе категоричен Евгени Георгиев, сърдечно трансплантиран полицай – председател на АТО „Бъдеще за всички”.
Той сподели, че преди да получи новото сърце, са му оставали само 28 дни живот и е единственият, който е трансплантиран от донор след катастрофа, докато останалите 17 българи получили ново сърце, са чакали някой болен да изпадне в мозъчна смърт, за да им даде той шансове за живот. 
От АТО „Бъдеще за всички”приемат с оптимизъм назначаването на доц. Силви Кирилов за директор на ИАТ, защото вярват в професионализма и възможностите му като специалист.
Те обявяваха и на началото на Годишни Републикански спортни игри за трансплантирани и оперирани : „Аз мога, бъдещето е мое и съм равен!”, както и стартирането на работни срещи на експертните екипи, ангажирани с операциите, донорството, експлантациите и трансплантациите. 
 В АТО „Бъдеще за всички” и в игрите се включва и Георги Велинов, бивш вратар на ЦСКА и националния отбор, чиито живот бе спасен от доц. Владов, който му присади черен дроб преди повече от 4 години.
Сърдечният хирург д-р Людмил Бояджиев, направил първата трансплантация на възрастен в България през 1986 г. подчерта, че липсата на правилно работеща трансплантационна програма у нас е причина за това състояние-загуба на огромен брой органи от катастрофи и инциденти, потенциални донори, въпреки ресурса, потенциална и отлично подготвени екипи, който имаме. Кой попречи 25 години трансплантациите у нас да не се развият, попита той и продължи, че вината е на ниво експерти, които така и не са се разбрали що е смърт. Сега големият проблем е в това да се създаде добра организация на работа, да се въведат стандарти, да се работи стриктно и единствено по протоколи и да се активират координаторите в болниците, защото дори когато става въпрос за хора в болница, изпаднали в мозъчна смърт, които също могат да станат донори, координаторите не ни се обаждат, за да кажат, че ги има. В цял свят най-много донори на органи идват от катастрофи, а у нас лежат с часове по пътищата, наоколо са линейката, полицейската кола, зяпачи и всички чакат да дойде следствието. В целия ЕС и САЩ в подобни случаи трупът се очертава с тебешир, линейката го взима по най-бързия начин и го кара в болница. Органите ги карат с военни хеликоптери. У нас ги оставяме по улиците. Над 1000 души годишно загиват по пътищата, но не питат близките дали биха дарили органи, продължи той и акцентира, че проблемът е толкова важен, че най-висшите органи в страната трябва да вземат отношение. Но докато нямаме закон за защита на правата на пациентите, законът за трансплантация на органи, тъкани и клетки няма да  реши проблемите, бе неговото становище.
В заключение д-р Бояджиев каза, че между трансплантирания и сърдечно оперираният пациент няма никаква разлика. 

Той призова да се създаде  комисия, която да анализира всички операции за присаждане за 10 г. назад и провери дали болниците, в които те са извършвани, имат лиценз затова.
------
В страната 34 са чакащите за ново сърце, 26 за чернодробна трансплантация, а повече от 800 души имат жизнена нужда от бъбрек.
-----
Първото българче, с присадено сърце преди 2 г., в болница "Св. Екатерина" присадиха ще ни представя на летните световни игри за трансплантирани, които ще се проведат в Гьотеборг от 17 до 24 юни.
11-годишният Мартин Настев заминава с още две деца и шестима възрастни състезатели, които също имат присаден орган - бъбрек, черен дроб или сърце. Ще се боря за медал в три дисциплини - хвърляне на кожена топка с пясък, бягане и бадминтон.
Мартин е тренирал по два пъти седмично, за да се подготви за състезанията. Най-младият състезател мечтае да се класира сред победителите и да получи медал лично от принц Даниел.


Няма коментари:

Публикуване на коментар