Translate

петък, 21 октомври 2011 г.

За българските лекари в Европа вече няма да има никакви ограничения


Джипита в Европа само с изпит за език
Джипитата, които вече са завършили специалност „Обща медицина” у нас, ще могат да пътуват и наемани на работа в страните от Европейския съюз без каквито и да било формалности. Достатъчно е да знаят само съответния език. Това съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Техният хорариум съответства напълно на този на тамошните джипита и няма никакъв проблем хората ни да се установяват на работа там, обясни той.
Улеснението обаче е само за младите лекари, които сега се дипломират с тази специалност. По-възрастните им колеги, които бяха преквалифицирани в нея чрез допълнителни курсове, няма да могат да се възползват от тази възможност, тъй като техните часове и дисциплини, изучавани в медицинските университети, не отговарят напълно на това, което изучават западните им колеги. Така стои и въпросът с куп други специалисти, дипломирани в медицинските ни университети. За да заминат на работа в Европейския съюз, независимо че дипломите им се признават, някои от тях трябва да наваксват с определен брой лекции, часове или практикуми на място.
Напълно възможно е обаче това изискване да отпадне и за тях съвсем скоро.
Взаимното признаване на квалификацията в рамките на ЕС трябва да се улесни за някои професии, сред които лекари и зъболекари и инженери, но без това да е за сметка на безопасността на услугите, които те предоставят. Това се казва в доклад на Комисията по вътрешния пазар към Европарламента, приет в понеделник с 32 гласа „за” и 1 „въздържал се”. Докладът е изготвен от британката Ема Макларкин и предвижда промени в директивата за професионалните квалификации. Тя предлага да се облекчи процедурата за започване на работа на хора от тези специалности, като за това да е достатъчно само доброто владеене на езика. Евродепутатите смятат, че трябва да бъдат изяснени правилата, свързани с езиковите изисквания към желаещите да работят навън.
В-к "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар