Translate

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Безплатното поставяне на силанти при деца от 5 до 9 години

Инициативата е част от реализирането на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца на МЗ, която продължава до 2014 г. и ще продължи до края на м.ноември т. г. 
Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбите. Те предпазват децата от развиването на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем.
За силанизирането на първите постоянни зъби на децата, от 5 до 9 години, към момента са заделени 1.3 млн. лв. Финансирането е достатъчно, за да се обхванат всички желаещи. Националната програма предвижда всяка година да се силанизират, от лекари по дентална медицина в над 200 кабинета в цялата страна, зъбите на до 20 000 деца. 
Всеки родител, който желае да се възползва от възможността  може да се свърже със съответния регионален координатор на интернет–страницата на Програмата: www.oralnaprofilaktika.bg. А на безплатния телефон 0800 1 45 46 могат да се задават всякакви  въпроси, както и да се получи допълнителна информация относно инициативата.
Освен силанизирането на детските зъби по Националната програма са предвидени и дейности за повишаване информираността сред населението за оралните заболявания. Те са насочени най-вече към родители, учители, бременните, децата и учениците. Сред тези дейности са отпечатването и раздаването на различни информационни материали, изнасянето на лекции, и създаването на сайта за орална профилактика-www.oralnaprofilaktika.bg.
В края на годината ще бъдат готови и резултатите от националното проучване за състоянието на детското орално здраве, което започна преди няколко месеца. Очакваните резултати от реализирането на цялата програма до 2014 г. са следните:
  • 70% от децата на 12 години да придобият знания по профилактика на оралните заболявания;
  • 60% от децата до 12 години да притежават адекватно поведение и умения за предпазване на оралното здраве;
  • 50% от 6-годишните да нямат кариес на временните и първите постоянни зъби;
  • 70% от 12-годишните да нямат кариеси на постоянните зъби;
  • 80% от децата на 18 години да нямат извадени постоянни зъби;
  • 70% от 18-годишните да имат минимум три здрави секстанти по CPITN (здрави венци и пародонт).
---------
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар