Translate

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Медицински център „Св. Николай Чудотворец” се мести в Спешно отделение


Медицински център „Св. Николай Чудотворец”,  който в момента се помещава  в ниското крило до стария корпус на МБАЛ-Бургас,  ще бъде преместен на територията на Спешно отделение до средата на месец ноември. Центърът се явява дъщерно дружество на Бургаската болница и има сключен договор със Здравната каса.  В него работят лекари - специалисти от МБАЛ-Бургас.
Така ще се синхронизира дейността между болницата и медицинския  център и на пациентите няма да се налага да се разхождат между двата корпуса, а нощем и в почивните дни ще могат безпрепятствено да получават  медицинска помощ  в МБАЛ-Бургас.
Работното време на МЦ „Св. Николай Чудотворец” се запазва - от понеделник до петък, без нощни дежурства.
Нощните дежурства на центъра, обаче, както и тези в почивните дни ще бъдат поети от кабинетите на Спешно отделение, които функционират  24 часа в денонощието през цялата седмица.
В Спешно отделение работят четири кабинета: по вътрешни болести; хирургичен; педиатричен; травматологичен кабинет, а пациентите в критични състояния се поемат от Шокова зала.
Преместването ще позволи приема на пациенти да става по вертикала - от Спешно отделение, което се намира на първия етаж в хирургическия корпус,  те директно ще бъдат изпращани към различни болнични структури, които се намират над него.
Решението е взето от борда на директорите на МБАЛ-Бургас и е подкрепено от  директора на РЗОК, МЗ и РЗИ.Моделът е същият в най-добрите болници в страната.
Ръководството, лекарският екип и административното обслужване на медицинския център остават непроменени.
„В Спешно отделение медицинският център ще разполага с нови, ремонтирани и изцяло оборудвани кабинети. Също и с клинична лаборатория, каквато сега в  “Св. Николай Чудотворец” няма.  Така  ще се осъществява прецизна лабораторна и  инструментална диагностика и ще има възможност за контакт с широк кръг специалисти на високо ниво. Центърът ще е в близост и до Шокова зала, която разполага с пълно апаратно оборудване. Там е  много по-подходящо за прием на пациенти, отколкото на досегашното място на което предстои реновиране”, каза д-р Георги Матев, изпълнителен директор на МБАЛ-Бургас.
Кабинетите са достатъчно на брой, за да се помещава центърът.
В началото на годината промени в закона създадоха напрежение у голяма част от гражданите, тъй като позволиха на джипитата да прехвърлят обслужването на пациентите си в почивни дни и нощем на други лечебни заведения, с които имат договор. В същото време хората са свикнали да идват в болницата, когато имат проблем, а законът не позволява на болницата да преглежда пациенти без издадено направление.
Сега, с преместването на медицинския център и поетапното сключване на нови договори с джипитата, този проблем ще бъде избегнат и бургазлии ще могат безпрепятствено да търсят медицинска помощ в МБАЛ-Бургас.
За улеснение на пациентите в началото на седмицата в к-с „Славейков” заработи първият от общо два изнесени кабинета за спешна и неотложна медицинска помощ, които Бургаската болница отвори с помощта на Община Бургас.
В „Славейков" кабинетът, където дежурят лекари от МБАЛ-Бургас се помещава в Медицински център II, а в „Меден рудник" ще заработи до две седмици в сградата на бившия медицински център.
Двата изнесени кабинета работят безвъзмездно, без талон от личния лекар, а при нужда от прием в болницата това става веднага с линейка на лечебното заведение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар