Translate

събота, 22 октомври 2011 г.

Само 4 общински болници са фалирали от началото на годината досега


Това са лечебните заведения в Кула. Трън. Царево и Ивайловград, на които са им прекратени разрешенията за дейност, по настояване на общинските съвети, които са принципал на тези лечебни заведения, обяви а здравният министър д-р Стефан Константинов.
МЗ е взело необходимите мерки за осигуряване на медицинското обслужване на населението и в четирите региона функционират достатъчно структури за извънболнична и спешна помощ. 
"Не е нужно да се поддържа болница там, където населението намалява, там трябва да се поддържа структура за извънболнична помощ", повтори отново тезата си министърът. У нас има 264 общини, а болници има в 111 от тях. Това по думите на Стефанов означава, че хората не са оставени без медицинска помощ.
Още три общини - Полски Тръмбеш, Радомир и Рудозем, са пред избор дали да поддържат болници, или да ги преобразуват в структури за извънболнична помощ, съобщи той. 
В концепцията за преструктуриране на болничната помощ е записано, че лечебните заведения в Девин, Елхово, Крумовград и Белоградчик могат да се преструктурират със средства от европейските фондове, но засега  съответните общински съвети не желаели да се възползват от тази помощ за закупуване на оборудване и ремонт.Заради дългове през лятото спря работа болницата в Девин, където имаше и протести. Тя обаче още не е закрита.
МЗ е снижило изискванията в редица медицински стандарти, за да може болниците да отговарят на тях, но по-нататъшното прекрачване на тези граници означава компромис с качеството на оказваната медицинска помощ, допълни здравният министър.
Преструктурирането на болничните заведение е уредено с Наредба 49, която въвежда изискване за минимален брой легла на специализираните и многопрофилните болници. Според документа, минималният брой легла за специализирани болници е 30, а за многопрофилните – 60.В момента в страната има 44 441 болнични легла, а са нужни максимум 43 984, съобщи още д-р Константинов.
-----
В момента  
У нас достъпът до здравеопазване продължава да е силно неравен - в области като София, Пловдив, Плевен има много повече легла от максималния праг. Общини като Кърджали, Разград, Силистра, Хасково, Шумен и Ямбол са на другия полюс - не могат да покрият минимума от необходими легла за населението.
Прогноза
От БСП заявиха, че над 10 общински болници са фалирали от началото на годината, а във фактически фалит са още поне 10, които не могат да покрият задълженията си, но заради изборите ситуацията се задържа изкуствено. Червената депутатка Мая Манолова обяви още, че за истинските размери на трагедията най-добре говорят числата, а според тях общата сума на прогнозните бюджети на общинските болници е 143 млн. лв., срещу 286 млн. само за 10-те най-големи болници в страната. "Жителите на Девин са отправили колективна жалба до Брюксел и вече е започнала процедура, а оттам питат какво налага в една 30-хилядна община да бъде закрита общинската болница", каза Манолова.


Няма коментари:

Публикуване на коментар