Translate

събота, 22 октомври 2011 г.

На какви прегледи трябва да ходим задължително


Грижата за здравето в днешно време включва добро познаване на здравната сис­тема, в противен случай тряб­ва да се оставим на това кол­ко добросъвестни са лекари­те, а това е друга тема. Всеки човек, който е здравно осигу­рен, има право на един про­филактичен преглед годишно. Какво представлява този прег­лед - личният лекар назнача­ва лабораторни изследвания на кръв и урина и дава ан­кетна карта на пациента, за да се определи в какви риско­ви групи попада. Прави се преглед на остротата на зре­нието и електрокардиограма. Според възрастта на пациен­тите се назначава изследване на холестерол, триглицериди и HDL-холестерол, за да се оп­редели рискът от сърдечносъ­дови заболявания. При нали­чие на определени рискови фактори се назначава и изс­ледване на кръвна захар на гладно. От тази година са въ­ведени и PSA тест за рак на простата при мъжете над 50 години и преглед на мамограф за рак на гърдата при же­ните над 50 години (през 2010 г. те бяха само по преценка на личния лекар при съмне­ния за наличие на заболява­не, а не профилактично).
Годишният профилактичен преглед не е само право, а и задължение. Ако през тази го­дина не минете профилакти­чен преглед, може да загубите здравноосигурителните  си
права за един месец през след­ващата година. Освен това ще бъдете глобени от 50 до 100 лв., а при повторно неявява­не - от 100 до 200 лв. Право­мощия да налагат тези санк­ции имат Регионалните здрав­ни инспекции.
Отделно от стандартните прегледи за лица над 18 годи­ни НЗОК заплаща прегледи за деца и бременни по програми­те „Детско здравеопазване" и „Майчино здравеопазване". Де­цата до 1 година подлежат на профилактични прегледи все­ки месец, от 1 до 2 години - 4 пъти в годината, от 2 до 7 г. -два пъти годишно. Те се из­вършват от личния лекар на детето, а в случай че той няма придобита специалност по дет­ски болести и по желание на родителя или настойника, мо­же да се извършват от лекар с придобита специалност по дет­ски болести.
Профилактиката на бремен­ните се извършва от специа­лист по акушерство и гинеко­логия или личния лекар по же­лание на жената.
Хората с непрекъснати осигуровки могат да се лекуват по избор при всеки зъболекар, сключил договор с НЗОК. За всяка от денталните дейности, заплащани от НЗОК напълно или частично, човек може да избере един и същ, или разли­чен зъболекар. При посещение при зъболекаря пациентът трябва да носи здравноосигурителната си книжка, в която се вписват извършените дей­ности. При всяко посещение при зъболекаря пациентът заплаща потребителска такса в раз­мер на 1% от минималната ра­ботна заплата за страната, или 2,70 лв. Не заплащат потреби­телска такса децата под 18 го­дини и освободените групи. Де­цата и младежите до 18 години имат право на обстоен дентален преглед със снемане на зъ­бен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са пулпит или периодонтит на пос­тоянен зъб. Здравноосигурените лица над 18 години имат пра­во на обстоен дентален прег­лед със снемане на зъбен ста­тус и две лечебни дейности. За бременните се предлага и до­пълнителен обстоен дентален преглед със снемане на зъбен статус. Тъй като в повечето слу­чаи дейностите, извършени от зъболекаря, не са напълно зап­латени от НЗОК, пациентът следва да доплати необходима­та сума.
НЗОК заплаща изцяло ден­талните дейности по догово­рените пакети за лицата, настанени в домове за медико-социални услуги; децата, наста­нени в специалните училища и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, включително и след навършване на 18-годишна възраст; лицата, задържани под стража.
НЗОК заплаща изцяло ден­талните дейности по догово­рените пакети и за здравноосигурени лица до 18-годишна възраст с психични заболява­ния. Лечебният процес при тях се осъществява под обща анес­тезия и няма ограничения за обема.

В-к "Земя"

Няма коментари:

Публикуване на коментар