Translate

вторник, 18 октомври 2011 г.

Българите, унгарците и гърците са най-разочаровани в Европейския съюз по отношение на доходите на домакинствата и състоянието на здравеопазването


Само унгарците са по-разочаровани от българите по отношение на парите, които постъпват в домакинствата им.
Това показва последното проучване на Евробарометър, представено от Европейската комисия. Според резултатите преобладаващата част от европейските граждани са песимисти за общото състояние на техните държави, но усещат възстановяване на икономиката и са доволни от собственото си положение.
Според системата в проучването най-високите оценки по различните показатели са със степен на удовлетвореност 10, а най-голямото разочарование се изразява с минус 10. Най-критичните към нивото на семейните доходи са унгарците, които са дали оценка (-2.5), следвани от българите (-2.3), румънците и гърците, които са го оценили с (-2.1). Най-доволни от доходите на домакинствата са в Швеция (+5), Дания (+4.7), Люксембург (+4.6) и Холандия (+4.2).
Гражданите на ЕС изразяват най-голямо разочарование от начина, по който техните държави се справят с неравенството и бедността. Най-разочаровани по този въпрос са румънците, латвийците и гърците. Най-доволни са гражданите на страните от Бенелюкс и скандинавските държави.
Другата област, в която българите са едни от най-критичните европейци, е здравеопазването. Там най-негативна оценка са дали румънците (-5.1), след това са гърците (-3.7) и българите (-2.8), следвани от латвий­ците и поляците, съответно с оценки -2.6 и -2.4. Най-доволни от здравеопазването са анкетираните в Белгия (+6.3), Люксембург и Холандия (+5.3) и Австрия (+5.2).

Няма коментари:

Публикуване на коментар