Translate

вторник, 18 октомври 2011 г.

Лекарствата на пациентите с трансплантации масово се бавят

За това предупредиха представители на три пациентски организации. От средата на октомври пред трансплантираните стои и въпросът дали ще се наложи да доплащат медикаментите си, ако не искат да бъдат подменени административно и само по икономически причини. В списъка с реимбурсирани от НЗОК лекарства се очаква да влезнат и т. нар "генерични имуносупресори", които са по-евтините аналози на скъпите медикаменти за трансплантирани. Заради правилата, по които здравната каса работи, когато това стане факт, ще бъде реимбурсиран напълно само най-евтиният медикамент в група. Така на някои пациенти може да се наложи да доплащат до 100 лв. месечно за животоподдържащата си терапия.4 от 7 имуносупресори са генерични лекарства, още един е одобрен от комисията по цените, поясни Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания. . 
„Влезе ли и той в позитивната листа, пациентите ще доплащат, за да не сменят принудително терапията си с оригинални медикаменти. А произволна смяна на хапчетата крие риск от отхвърляне на органа", поясни още той
На този етап няма конкретни проучвания, които да доказват рисковете от употребата на генерични имуносупресори при трансплантирани пациенти, защото при генериците не се провеждат клиничните изпитвания, които са задължителни при оригиналните медикаменти, обясни националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов. Достатъчно показателен е обаче фактът, че различните държави в Европа използват между 0 и 4% генерици. При трансплантираните става въпрос за медикаменти с изключително тесен спектър на действие, с уникална индивидуалност на дозата за всеки пациент, поясни доц. Крум Кацаров. Затова смяната на едно лекарство с друго е свързана с ново определяне на дозата за всеки един трансплантиран, което води до нови разходи и неудобства за пациентите. Освен това стандартите на българската лаборатория, в която се извършва определяне на дозите, са съобразени с оригиналните продукти, посочиха лекарите. При смяна на терапията и неточно определяне на дозата от медикамент, който нашите лекари не познават, се рискува да се постигне свръхсупресия или пък реакция на отхвърляне на органа.
А разходите за лечение на усложнения могат многократно да надвишат разликата в себестойността между оригиналните и генеричните препарати. В България трансплантираните пациенти не са повече от 600, така че мисля, че във финансово изражение преминаване от един към друг препарат може да струва много повече от трайната терапия с оригиналното лекарство, коментира  проф.  Владов.  
Генерични лекарства – да, но не и при трансплантираните пациенти – това е най-общо позицията на специалистите
Според представителите на  пациентски организации  е недопустимо пациентът да получава лекарствата си  месец за месец, а срокът за смяна на протокола да е 60 дни.Те заявиха, че искат терапията на пациенти с трансплантирани органи да се определя от специалисти, а не от чиновници и терапията  да се сменя само по медицински, а не по финансови причини.
Позицията на пациентите е подкрепена със становището на Дружеството по трансплантология, което вече е изпратено до МЗ. От Съюза на трансплантираните обявиха, че дори в момента има хора без лекарства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар