Translate

вторник, 18 октомври 2011 г.

Специалистът по клинична патология д-р Георги Георгиев: За 10 месеца в Пиринско при 1382-ма пациенти открихме рак


Зачестяват онкологичните заболявания в Пиринско, сред тях на първо място е карцином на млечната жлеза, следват бял дроб, простата, матка, кожа и стомах, тревожната статистика обяви специалистът по клинична патология д-р Георги Георгиев, зам. директор на Специализираната . болница по онкология в Благоевград. 
През тази година 9462-ма пациенти с онкологични заболявания са под диспансерно наблюдение, от тях 1382 случая са новооткрити за 10 месеца. През 2009 година болните с онкологични заболявания са били 6959. Ето какво поясни д-р Георгиев, който е с над 25-годишен опит в сферата на клиничната патология:Скрининговата програма предлага на определен период от време да се извършват цитологични изследвания на жени от 18-19-годишни до 60-годишна възраст. Това е рискова група и всяка жена в половоактивна възраст веднъж годишно задължително трябва да си направи гинекологичен преглед с ономастика. Насочеността на първо място е за откриване на състояния, които са предекспозиция за развитие на рак на маточната шийка и откриването им в един ранен стадий. Зачестяват и случаите с откриване на данни за инфекция с човешки папилома вирус при млади, не раждали жени, около 20-30-годишни. Разбира се, това не значи моментално, че става въпрос за рак, но някои типове на вируса са т.нар. високо рискови, които могат да предизвикат промени в епитела на маточната шийка и е доказана връзката между тази инфекция и рак на маточната шийка.Средно месечно при 600-1000 изследвани жени 15 от тях са с данни за такава инфекция - предракови състояния. За съжаление при 2-3 жени се установява категоричен карцином. Обикновено това са жени, които не са ходили редовно на гинекологични прегледи или изследванията не са извършени адекватно.
Именно гинекологичната цитономазка като изследване може да бъде сигнал за наличие на инфекция /човешки папилома вирус/ и с последващи вирусологични изследвания може да се определи със сигурност типът на вируса - дали се касае за т.нар.
вискорискови. Вече това типизиране може да се направи в Благоевград в лаборатория „Медилаб", която разполага с необходимата апаратура и специалисти. Гинекологичната цитология е достъпен начин, с който може да се разреши огромен проблем. Ваксинирането против рак на маточната шийка е най-добре да се поставя в една по-ранна възраст, около 12-13-ата година, тогава е най-ефективно и действа, защото организмът на момичетата съзрява.В момента, когато започне половото общуване, трябва да се направи и гинекологичен преглед с цитономазка, откриваме сериозни възпаления при 18-19-годишни момичета, голямо значение имат половата хигиена и здравната култура, посочи още д-р Георгиев и уточни, че от този месец лаборатория „Цитолаб", в която се извършват хистологични и цитологични изследвания, е преместена от двора на болницата, в сградата на поликлиниката, кабинет 422.
В-к  "Струма    

Няма коментари:

Публикуване на коментар