Translate

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Д-р Андрей Кехайов представи "Алманах лекари-общественици"

На 17.10.2011 г. в зала „София” на Българския червен кръст бе представено първото издание на книгата"Алманах лекари-общественици", на д-р Андрей Кехайов, председател на Сдружение „Български лекар” (СБЛ) и  президент на Югоизточноевропейския медицински форум,съвместно с членове на академичния състав на Факултета по обществено здраве на Медицински университет София.В книгата, са описани съдбите на 249 лекари от България, които през периода от 2007 г. до 2010 г. са заемали и заемат видни места в обществения живот на страната.
Този първи по рода си алманах събра много наши  видни  лекари, чиито имена са намерили място в изданието, в това число министри, народни представители, директори на болници, кметове, общински съветници, ръководители на важни административни звена и много други гости.
Сред присъстващите бяха председателят и главният секретар на БЧК, проф. Марин Маринов – декан на Медицинския факултет, проф. Воденичаров и проф. Борисов от академичния състав на ФОЗ, д-р Шарков, зам.председател на БЗС, маг.фарм. Мирослав Ненчев, председател на Фармацевтичния съюз, проф. Овчаров, председател на Българската национална академия по медицина, носителят на наградата „Лекар на Югоизточна Европа – проф. Генчо Начев, проф. Червенякова, д-р Димитров – директор на болница „Света Анна” и председател на асоциацията на работодателите в здравеопазването, директорът на болница Токуда д-р Явор Дренски, представители на ръководството на БЛС, директори на болници, журналисти, гости.
Представянето на книгата беше направено от проф. Веселин Борисов, проф. Воденичаров и д-р Кехайов.
Проф. Борисов подчерта, че във времето когато на лекарите не се предоставя никакъв шанс, а само се говори за пари, книгата е стъпка в издигне достойнството на българския лекар, и е опит за полет на духа.Той даде положителна оценка на Алманаха, цитирайки мисъл на Гладстон: „Ще дойде ден, когато лекарите ще бъдат ръководители на народите", той даде идея, че това може да е добро мото за едно второ издание на книгата.
Българският лекарски алманах обхваща труда и делото на медиците, посветили се освен на своята хуманна професия, на обществения и политически живот на страната.Той е опит да им отдадем нужното внимание и уважение и да се върнем към традицията на гилдията и към времето, когато медицинското съсловие е било неизменна част от елита на българската интелигенция, отбеляза д-р Кехайов.

Той обеща пред присъстващите, че ще има второ издание. По думите му, в него ще се включат повече лекари и тези, които сега не са успели да намерят място в първото издание и ще се обхване по-голям период от време.
Христо Григоров председател на БЧК и домакин на срещата заяви, че десетки години на интелектуалците в страната се гледа като на помощници на работниците и резултата от тази грешна постановка плащаме с това, че децата на България напускат страната.
Интелектуалецът не е намерил и сега своето място, защото в последните 20 год. тази концепция не е променена. Ние не градим нова ценностна система, а искаме да възстановим онази, от времето на нашите зеди, когато имаше уважение към интелектуалците-лекари, инжинери и т. н. каза Григоров и в тази подчерта, че от книгата има какво да се научи.
И в останалите изказвания основната идея бе,че Алманаха е един фундамент, който прокламира определени ценности, че няма как да се направят верните крачки в бъдещето, ако не върнем към историята си, и че проблемите в днешно време трудно биха се решили без намесата на лекарите-общественици
Гостите на събитието бяха поздравени от хора на медиците към МЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар