Translate

събота, 22 октомври 2011 г.

Майки, които изоставят децата си, ще трябва да плащат издръжката им

Ако пък нямат пари, ще полагат обществено полезен труд-да метат улиците или да садят цветя в градинките.  Това предвижда законопроектът за детето и семейството, който в момента се работи от социалното министерство.
В проектозакона е записано, че майки, които изоставят бебетата си, ще трябва да връщат и еднократно изплатената им помощ, която се дава при раждане.Ако до 3 г. те не съберат парите, ще се издължават също с общественополезен труд.
Законът ще бъде готов до края на октомври, след което предстои широка публична дискусия. 
Текстове от него  вече предизвикаха недоволство сред неправителствени организации, заради ред санкции, които се предвиждат в закона . 5000 лева глоба ще бъде налагана на всички родители, оставили без надзор дете до 8 години. Санкцията ще се прилага и ако не се упражнява контрол над малчугани от 8 до 12 години, но при условие, че има опасност за тяхното физическо и психическо развитие т.е. само ако се прецени, че се случва системно и има риск за детето, поясни зам. социалният министър Валентина Симеонова.
Глобите ще се налагат не на майка или баща, оставили за 10 минути детето си, докато отскочат до магазина за хляб, а за системна липса на родителски контрол, поясни още тя.
Ако джипи откаже да направи профилактичен преглед на дете или да го ваксинира, ще бъде глобен от 500 до 5000 лв.До 5000 лева ще е и глобата за АГ-специалист, който посъветва майка на дете с увреждания да го остави в приют. В случай че лекар откаже на бременната да и направи генетично изследване санкцията е до 2000 лв.
В проекта има и категорична забрана да се настаняват в специализирани институции бебета от 0 до 3 години, като за тях се осигуряват приемни семейства до намиране на осиновители или се настаняват при роднини.
В момента се обмисля и дали на родителите, изоставили децата си в приюти, да бъде наложена и допълнителна санкция - например да плащат или отработват месечна издръжка.
В проектозакона е записано още, че търговец, продал на непълнолетен цигари или алкохол, рискува да плати до 4000 лева глоба, а при повторно нарушение магазинът може да бъде затворен, а след 22 ч дискотеките няма да имат право да забавляват юноши под 18 г. При нарушение собствениците им ще плащат до 5000 лв. глоба, а при втори опит санкцията ще е 8000 лв. Ако в заведения за хазарт или с еротична програма бъдат допуснати деца, глобата отново ще е между 2000 и 5000 лв., а при рецидив ­ до 8000 лв.
Всеки българин, видял или научил за насилие над дете, но не съобщил на социалните, също ще бъде финансово санкциониран, ако Наказателният кодекс не предвижда по-сериозно наказание.
Новият закон за детето предвижда наказания и за журналистите.
Ако публикуват данни, снимка или материали за дете под 18 г. глобата ще е от 1500 до 2500 лв. При повторно нарушение тя ще скочи на 3500 лв. Ако детето е станало жертва на някакъв вид насилие, санкцията ще е до 4000 лв., а при повторно нарушение ­ до 5000 лв.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар