Translate

събота, 22 октомври 2011 г.

Приемът на витамин Е увеличава със 17% риска от рак на простатата


В американско изследване от 2001 до 2006 г. е  проследено здравословното състояние на над 35 000 мъже в Канада, САЩ и Пуерто Рико. Целта е да се установи какъв е ефектът от приемането на витамин Е и селен като превенция при рака на простатата. Резултатите обаче показали, че те значително увеличават риска от рак на простатата за мъже в добро здраве, съобщи­ха Асошиейтед прес и Франс прес.
Участниците в из­следването са били разделени на четири групи. Пър­вата група приемала селен, втората - ви­тамин Е, третата -двете добавки, а чет­въртата - плацебо.
620 мъже били за­сегнати от рак на простатата в група­та, приемала вита­мин Е, а 555 - в гру­пата, приемала две­те добавки. 575 от мъ­жете, приемали се­лен, също били за­сегнати от заболява­нето, както и 529 от онези, приемали плацебо.
Изследването красноречиво доказва, че приемането на витамин Е не носи полза, а е свързано с възможно увелича­ване на 17% рискът от раз­витие на рак на простатата. Здравос­ловното състояние на участниците оба­че било следено до­ри след като те прес­танали да приемат добавки.
Авторите на изследването конста­тирали, че твърденията за потенциална връзка между селена и диабета не отгова­рят на истината, но потвърдили, че съ­ществува връзка меж­ду рака на простата­та и витамин Е.
Въз основа на те­зи и на други резул­тати, получени в рамките на по-широкомащабни изследвания за риска от сърдечносъдови бо­лести и за ефекта от витамин Е, можем да заключим, че не е нужно да се приемат въпросните добавки, които не носят ни­каква полза, а за ня­кои мъже са свърза­ни и с реални рис­кове, заяви ръково­дителят на изследва­нето д-р Ерик Клайн от Кливлънд клиник фаундейшън.
Авторите на изследването не са намери­ли биологично обяс­нение за вредата от витамин Е, но пре­дупреждават, че ефек­тът може да е нали­це дори след като приемането му е би­ло прекратено.
Резултатите от из­следването са публи­кувани в Journal of the American Medical Association.

Няма коментари:

Публикуване на коментар