Translate

неделя, 16 октомври 2011 г.

Имунизацията срещу грип у нас масово се подценва


Според препоръките на Съвета на Европа, страните-членки на ЕС трябва да прилагат национални, регионални или местни планове за действие или политика, насочени към подобряване на ваксиналния обхват със сезонни грипни ваксини.
В плана за действие трябва да се определят понятията "рискови групи" и "хора в напреднала възраст", трябва да се заложи на провеждането на информационни кампании, насочени към здравните работници, към хората от рисковите групи и техните семейства по проблемите за рисковете, свързани със заболяването от грип, които могат да премахнат пречките пред имунизациите.
Статистика на СЗО показва, че 20 - 30% от децата боледуват от грип, а от здравите възрастни хора между 5 до 15%.
Сезонният грип е причина за 3-5 милиона случаи на тежки грипни инфекции и 250 000-500 000 смъртни случая годишно в света.
Всяка година в Европа от грип загиват между 40 хил. и 120 хил. души, по време на тежки епидемии. Около 90 % от тези случаи се дължат на усложнения на грипа при възрастни хора над 65 години, сочат данни на Европейския център за контрол на заразните заболявания.
Ваксиналният обхват с противогрипни ваксини у нас, през последния сезон, е паднал до рекордно ниското ниво. Едва 3,42 човека на 100 души са се ваксинирали, а само една година по-рано е било 4,98 на 100 души, алармираха епидемиолози по време на втория Национален форум „Грип 2011”, организиран от Съюза на българските медицински специалисти.
След нас, по този показател, са единствено Индия, Китай и африканските страни. Реимбурсация на ваксините вече има в повече от 50 държави. В САЩ например задължително се  ваксинира над 60% от населението     От 2010 г. АСIР препоръчва масова ваксинация за всички над 6м. възраст в САЩ.
Развитите държави в ЕС имат висок имунизационен обхват и Русия - между 20%и 40%, съобщиха те.
В Европа е изчислено, че ако 100 % от рисковите пациенти се ваксинират срещу грип, може да бъдат избегнати над 11 милиона случая на грип и над 106 000 смъртни случая, отбеляза д-р Валери Цеков, зам.председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.
Според него обаче липсва корелация между икономическото развитие на страните и обхвата на имунизациите.
По думите на проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология и зам.-директор на центъра по заразни и паразитни болести, ние все още сме твърде далеч от модерната регулация, на която трябва да стъпи националната ни проимунизационна политика. Реимбурсирането не е панацея и то единствено не би разрешило проблемът. Необходим и е първоначален анализ на ситуацията, определяне на целевите групи, по възраст и хронични заболявания, добра комуникация и действаща мрежа за редовен обмен на данни, посочи тя.
ОПЛ не са стимулирани нито да правят тези имунизации, нито да регистрират броя на ваксинациите, тъй като няма механизъм вкл. и финансов, който да ги стимулира да извършват тази дейност, продължи проф. Кожухарова, която изрази убедеността си, че би могло при реимбурсиране на ваксините за рисковите групи от населението, ОПЛ да получава определено минимално заплащане, което ще го задължи и да отчитат направената манипулация.
От 1968 г., когато се произвеждат най-пречистените ваксини, в медицинските среди не съществува дебат за евентуално вредно влияние на този вид имунизация. Като аргументи срещу противогрипната ваксината чувам от някои как тя „уморявала" имунитета и ги било страх от нея. От моя гледна точка това е изумително, че хората сe страхуват от имунизации, но същевременно не се страхуват да боледуват от грип? ", риторично запита проф. Кожухарова.
И в заключение подчерта, че трябва да има финансов стимул за ОПЛ, при и писмено известяване и по-голям обхват сред рисковото население, разяснителни брошури в кабинетите им, а според възможностите, частична или пълна реимбурсация на противогрипните ваксини, защото те представляват най-ефективната и финансово най-изгодната мярка, прилагана от общественото здравеопазване.
За надценяваната опасност от алергия след ваксиниране говори доц. Тодор Попов от Клиничния център по алергология при МУ – София.
Той акцентира, че ваксините отговарят на най-високите стандарти за безопасност, тъй като се прилагат на големи групи от здрави хора и съгласно утвърденият алгоритъм на поведение в световната практика пациентите със съмнение, за алергия към ваксини или техните компоненти, задължително предварително се консултират с алерголог. При по-голямата част от тях след преценка се провежда десенсибилизация и след това се ваксинират, поясни доц. Попов. Пациентите с алергия към яйца, също могат да се ваксинират, но под наблюдението на специалист в лечебно заведение, което позволява бърза и адекватна намеса в случай на анафилактична реакция, каза доц. Попов и поясни още, че в незначителна степен ваксините крият риск от някакви усложнения, но и вирусната инфекция също може в даден момент да предизвика нежелана, странична реакция т.е. да отключи дадено заболяване ката астма, алергия, диабет и др..
По думите му възможността да се отключи нещо след ваксинация е равна на прилагане на плацебо.
Клинични проучвания доказват, че е наблюдавано съвпадение на поява на диабет, при 1 млн. ваксинирани момичета,-4 случая в първата и 128 случая в 6-та седмица, след ваксинирането им, но с плацебо.
Една нежелана реакция, наблюдавана след противогрипна ваксинация, може да е или да не е причинена от самата ваксинация, тъй като взаимовръзките между имунната система и околния свят са разнопосочни, продължи той. От лекарствените реакции 1-2% са алергичните. Ваксините с техните странични явления и алергични прояви са 3 пъти по-малко отколкото лекарствените реакции. Има изключително строг контрол върху производството и прилагането на ваксините, и при стриктното им съхранение, подчерта доц. Попов.
ОПЛ +?=подобряване обхватът на ваксинираното население, бе озаглавена презентацията на д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ.
Той посочи, че сме на последно място в Европа, в последните три сезона, относно тази ваксинация. А американците ежегодно ваксинират всички на възраст над 6 м. като при малките деца това е двукратно, с разстояние 40 дни между двете, ако те не са били ваксинирани, през предходния сезон.
Статистиката от страна на ОПЛ е изкривена, защото ваксинираме, но не пускаме документи към РЦЗ, обясни той и категорично заяви, че България бе превърната в„държава на дребните привилегии”. Тя осигурява облекчен достъп до ваксини само на определени „рискови групи” – диабетици, сърдечно болни и др., но това не може повече да продължава, защото трябва подходът да е единен за всички пациенти, бе неговото становище. Всички граждани на България е необходимо имат възможността да се ваксинират, защото това е не само медицински целесъобразно, но и икономически оправдано за обществото. Трябва по-активна и отговорна проимунизационна политика да има в страната, каза д-р Киров. Важно е да са частично или напълно реимбурсирани, за да може българинът да си ги позволи, защото когато дори гръмотевицата е безплатна той ще се подмести така, че тя да го удари, каза още той.
Д-р Киров  препоръча за подобряване обхватът на ваксинираното население и за да няма в уравнението неизвестни величини, всички над 6 мес. да бъдат ваксинирани, а уравнението да се състои от следното-ОПЛ+знания+финансиране (заплащане на препоръчителните ваксинации).
Това е простичкото, което превръща неизвестните в известни величини, поясни още той и съобщи, че ОПЛ в страната ще получат до дни ново, специално ръководство за поведение при ваксинопрофилактика. Стана ясно, че участвалите в неговото изготвяне инфекционисти, епидемиолози, педиатри и лични лекари са целели да систематизират и представят подходящо информацията, свързана с рационалното и безопасно прилагане на ваксините в практически аспект.
Медицинските специалисти бяха единодушни, че в страната няма нито система за мониториране на рисковите групи и на хората в напреднала възраст, нито национална политика, по отношение ваксинацията срещу сезонния грип, независимо, че има стратегия в тази насока. Също така липсва целенасочена и системна информационна стратегия, за ползите от ваксинопрофилактиката срещу грип, за обществото, което показват и властващите в обществото антиваксинационни течения. Когато хората са добре информирани и мотивирани те намират начин да си закупят и поставят ваксината, отново единодушно подчертаха специалистите.
Като слабост на системата те отчетоха за 2010 г.незадоволителната регистрация на извършените имунизации срещу грип - 31994 и липсващата регистрация на обхвата по категории население (възраст и рискови групи).
Около необходимостта за въвеждане на финансови и организационни стимули за личните лекари, подобряване информираността на медицинските специалисти, относно грипа и неговите усложнения, реимбурсация на ваксините и достъп на всички граждани до сериозна, широкообхватна и позитивна ежегодна, информационна кампания за ползата от ваксинирането, се обединиха участниците във форума. Те бяха категорични, че това са факторите, върху които трябва да се гради ваксинационната политика на държавата, ако искаме да имаме напредък в тази област, тъй като у нас имунизацията срещу грип все още е подценявана и имунизационният обхват с противогрипни ваксини е далеч от поставените от СЗО цели.
Препоръките на медицинските специалисти ще бъдат обобщени и представени като предложение в парламентарната здравна комисия, МЗ и НЗОК.
Те заявиха, че силно се надяват в близко време страната ни да има и национален план за действие в тази област.


Няма коментари:

Публикуване на коментар