Translate

вторник, 5 юли 2011 г.

Увеличава се страхът от хормони в месото

Всеки десети участник в проучването, на „Евробарометър”,  проведено по поръчка на европейския орган за безопасност на храните (EFSA), смята, че няма никакъв проблем с храните.
Едновременно с това нараства безпокойството от пестицидите в растителните продукти и хормоните в месото. 
Така например 84% от българите се притесняват от остатъците от пестициди в плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Страната ни е сред първите пет държави в общността, чиито граждани са изключително силно обезпокоени от натрупването на отрови в храната ни.

Близо 30% от европейците се страхуват от клонирането на животни, за хранителни продукти, а 1/3  пък се  боят в чиниите им да не попадне свинско с диоксини или риба с живак. 
В качеството и свежестта на храните най-много се съмняват гражданите на Литва – 88%, както и тези на Португалия – 86%. 
84 % от българите се притесняват още и от отравяния от бактерии на салмонела в яйцата или листерия в сиренето.И в Чехия и Словакия също е висок този процент. В Полша и Румъния хората пък се опасяват най-вече от бои и консерванти в храната   .
За опасността от рискове българите  се доверяват на информацията от семейството и приятелите, докато повечето граждани на ЕС вярват на лекарите и здравните професионалисти.
Около 70% от хората у нас разчитат и на сведенията, които дават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и европейската агенция (EFSA).
У нас  обаче най-малко се вярва на супермаркетите и магазините, както и на производителите на храни.


Няма коментари:

Публикуване на коментар