Translate

събота, 2 ноември 2019 г.

Стефан Димитров с приз за филмова музика от Италия


Режисьорът Милена Кънева - създател и основен двигател на фестивала „Професия кино“ в Матера

Италианският град-музей Матера бе домакин на забележително българско присъствие. В рамките на фестивала „Професия кино. Дни на българското кино“ бяха представени документални и игрални ленти на наши режисьори, а композиторът Стефан Димитров получи от ръцете на посланика ни във Ватикана Богдан Паташев специалната награда за цялостно творчество и принос в писането на "Музика за Кино". Президентът на фондация Матера Базиликата 2019 г. и бивш кмет на града Салваторе Адучо и директорът „Международни проекти“ Росела Тарантино му връчиха приза "Почетен гражданин на столицата на културата – Плотера". Словосъчетанието, създадено между Пловдив и Матера, означава идеален град, преизпълнен с изкуство.
"За разлика от Достоевски, според когото крaсотaтa ще спаси света, аз мисля, че изкуството и култuрата ще спасят света!", заяви развълнуван Стефан Димитров, на когото тази година очевидно му върви на отличия. Неотдавна той стана и почетен гражданин на София.
Фестивалът, който през октомври ще има продължение в консерваторията на Матера, е създаден по идея и с усилията на артистичния му директор Милена Кънева* - режисьор със световно име, която сподели:
-Създаването на фестивала е една моя стара идея. Първоначално като актриса, а след това и като режисьор, съм забелязала, че на всички фестивали на пиедестал са актьорите и режисьорите. И тук-там някой голям продуцент. А киното като най-демократично изкуство затова е толкова силно, защото се създава в екип. Затова и логото на фестивала са зъбчати колела, които приличат малко на стар прожекционен апарат. Те трябва да паснат едно в друго, за да се завърти колелото на разказа, на магията. Затова го нарекохме Mestiere Cinema - Професия Кино. Всяка година ще избираме една тема. Този път беше „Музиката в киното“, но чрез фестивала направихме и един мост между двете европейски столици на културата Пловдив и Матера, понеже киното е най-свързващото изкуство.
Посланикът на Българя във Ватикана Богдан Паташев присъства на закриването на фестивала по покана на Салваторе Адуче, президент на Фондация „Матера Базиликата 2019“. В словото си той благодари на участниците, спомогнали за представяне на българската култура зад граница, и приветства възможността, която Европейският съюз предоставя за диалог между културите. И подчерта ценния принос, който Европейските столици на културата дават за опазването и развитието на културно-историческото наследство, както и за съвременното изражение на културното съдържание, иновативните и алтернативни решения, връзките и значението на културата за различни сфери от живота.
Фестивалът„Професия кино. Дни на българското кино“ постигна голям отзвук в италианските медии и сред зрителите и се превърна в истински мост между двете европейски столици на културата Матера и Пловдив.
Благодарение на усилията на Милена Кънева и на Българския културен център в Рим с Жана Яковлева и Борислава Чакринова бяха показани филмите „Завръщане” /реж. Ники Илиев/, „Слава“ /реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов/, „Áга" /реж. Милко Лазаров/, „Снимка с Юки“ /реж. Лъчезар Аврамов/, както и документалните филми - Sempre libera /реж. Георги Тошев/, който разказва за изключителната кариера на Соня Йончева, „Обичам Кармен" /реж. Найо Тицин/ - с още една българска оперна звезда – Александрина Пендачанска, „Борис Христов - гласът, който се моли на Бог за България“ /реж. Росен Елезов/ и „Поне за миг да полетя“ за Иван Андонов, създаден от Галина Кралева.
Част от творците присъстваха в Матера и видяха с очите си интереса на публиката. На Mestire Cinema – Професия кино лично представиха лентите актрисата от „Слава“ Маргита Гьошева, режисьорът и журналист Георги Тошев и операторът Румен Василев, Ники Илиев, чиито филм „Завръщане“ е сниман изцяло в града под тепетата и е копродукция с фондация „Пловдив 2019“. Режисьорът на „Снимка с Юки“ Лъчезар Аврамов дойде със сценариста Димитър Стоянович, с изпълнителя на главата роля Руши Видинлиев и композитора на музиката Стефан Димитров. Лентата пожъна такъв успех, че по желание на публиката ще бъде показана заедно с „Ага“ още веднъж на 23 ноември в кино „Пиколо“ при продължението на фестивала.
От 18 до 22 ноември в консерваторията на Матера майсторски клас по писане на музика за кино ще изнесе композиторът Асен Аврамов, който ще завърши с концерт-продукция, на който ще бъде връчена награда на млад италиански композитор.
----------
*От края на 80-те години на ХХ век работи като журналист за  агенция WTN, в последствие APTN, National Geographic, RAI, CNN. Срещала се е с Далай лама, интервюирала е Нобеловия лауреат за мир, легендарната бирманска лидерка под домашен арест Анг Сан Су Чи, както и най-известни имена от световното кино в резултат на постоянна акредитация на фестивали като Кан и Венеция от 1992 г. насам. Придобива международна известност с документалния си филм Total denial, награден лично от Вацлав Хавел и отличаван на редица фестивали.


Няма коментари:

Публикуване на коментар