Translate

четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Архитектурата въздейства - създава устойчивост


Професионалисти говорят за важните предизвикателства в санитарните помещения в обществени пространства

Търговските центрове, летищата, учебни и офисни сгради са пространства, в които хората се чувстват обединени, но често са сами със своите мисли, цели и нужди. Чувството за принадлежност, комфорт, се определят от нашите ценности, възприятия и изисквания към организираност на пространството, общуване, естетика и хигиена. Съзнателно или подсъзнателно ние търсим благоразположение в тези места и обекти.
В санитарните помещения, които посещаваме, търсим функционалност, хигиена и естетика. Това, което съвременният човек оценява, е стойностно преживяване.
„Архитектурата въздейства много силно на хората на подсъзнателно ниво и отговорността на архитектите към създаването й е колосална“, е твърдение на арх. Гергана Милушева, основател на иновативно студио за архитектура, проектиране и дизайн "Ситискейп", по време на семинар, проведен от организаторите на конкурса Баня на годината 2019, в края на октомври т. г.
Арх. Александър Бояджиев
Във фокуса на срещата бяха поставени важни принципи в проектирането на санитарни помещения в обществени пространства. Участие в нея взеха арх. Александър Бояджиев от Ideal Standard, един от организаторите на конкурса Баня на годината, арх. Димчо Тилев, известен архитект и дългогодишен член на журито и арх. Цвета Томова, представител от екипа на студио „Ситискейп“, които споделиха практики и решения в проектирането, които са важни за съвременните потребители.
За санитарните помещения в обществените пространства са важни 4 основни характеристики – функция, хигиена, устойчивост и естетика. Те са неразривно свързани. Дизайнът на обществените пространства започва от обозначението на тоалетната, за да се намира лесно от хората. Създаването на комфортна зоната за изчакване, предвиждане на осветление и неговото правилно насочване, планиране на складови пространства, минимизиране на допир до повърхности, използването на сензорни устройства, са важни теми, с които проектантът трябва да се съобразява като подбира продуктите на Ideal Standard в своя проект. Това са характеристики, които осигуряват функционалност и предпоставки за добра хигиена. Устойчивостта на санитарните помещения се свързва с влагоустойчивост и вандалоустойчивост. Тази характеристика е доста силно обвързана с естетиката на пространството. За да се постигне тя, е важен изборът на материал при облицовка на стени, използването на правилните подови настилки, използването на решения като вградени кошчета, минимизиране на малки пространства и фуги. Приоритетна задача на проектантът е да заложи предпоставка за по-лесна поддръжка, по-бавно амортизиране и най-вече да предостави  решения за поддържане на хигиена и комфорт на хората.
На ценителите на стари сгради и изобщо отношението към детайла в архитектурата, арх. Тилев обърна внимание на това, че реконструкциите на стари сгради са голямо предизвикателство и изискват много творчество, професионално отношение към детайла, цялостно изпълнение на проекта и много постоянство.
Съхраняването на стари конструкции е важно да се прави с цел сградата да продължи своя живот със своя характер във времето. За да го постигне, проектантът може да съобрази функционалността на сградата и да реконструира така, че да отговаря на нуждите на хората и да бъде в унисон със съвремието. Това са съвети и препоръки, които са ценни за архитектите, но и важни за формиране на култура за възприятие на средата, в която живеем.
Арх. Бояджиев представи подбрани продуктови линии, които чрез иновативни технологии улесняват експлоатацията на хората в обществените тоалетни и подобряват поддръжката на продуктите, създават устойчивост, хигиена и естетика. Най-новите системи и технологии за санитарни помещения, подходящи за обществени пространства са ProSys – система за вграждане при сухо строителство. Те са създадени както за офиси и търговски обекти, така и за всякакви други помещения. Предимство при тях е пестене на вода около половин литър при всяко пускане. Иновациите, вложени в тази система, позволяват автоматични настройки и захранване на батерията при пускане на водата. Смесителят от ново поколение Intellimix е електронен смесител и дозатор за течен сапун в едно тяло. Той препоръчва смесителя за обществени пространства, защото може автоматично да се настройва и да бъде управляван чрез приложение. Новосъздадената гама писоари SPHERO™, с форма, предотвратяваща напръскване, е и с възможност за отдалечен контрол. Тя е многофункционална за обществени обекти. В нея е вграден хибриден режим, който позволява пестене на 4 л. на ден. Не на последно място бе представена иновативната система Aquablade, която осигурява до 75% повече хигиенични условия пред конвенционалните варианти, използвани в санитарните помещения. Със споделените примери и съвети, се засегна темата за екологията и как иновативните продукти, технологичните решения и „умния“ дизайн, не само облагородяват естетическото усещане, но са икономическо ефективни и еко съобразни.
Споделените практики в провежданите срещи от организаторите в рамките на конкурса Баня на годината, проектите, които се представят на страницата на конкурса https://thebathroom.bg/, публикуването на истории, мнения на професионалисти от медиите, обогатяват както архитекти и проектанти, така и инсталатори. Така организаторите на конкурса и членовете на журито приобщават все повече хора, които имат отношение към дизайна и функционалността
Арх. Димчо Тилев
на архитектурата.
Конкурсът баня на годината създава общност от сходно мислещи хора и им дава възможност да общуват помежду си. Това помага на развитието на сектора  общо. Всеки път, когато се обсъждат добри практики, на тях им се дава публичност. За малък или голям проект, това помага и развива сектора, коментира арх. Тилев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар