Translate

сряда, 30 октомври 2019 г.

До 2035 г. случаите на инсулт в ЕС ще се увеличат с 34%


В столицата се проведе информационна среща за журналисти, във връзка - Световния ден за борба с инсулта – 29 октомври, с подкрепата на Байер България.
Лектори на събитието бяха акад. проф. Иван Миланов, изпълнителен директор на МБАЛНП „Св. Наум“ - София и председател на Българското дружество по неврология и проф. Арман Постаджиян, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Анна“ и председател на УС на Българска лига по хипертония.
Анализът на Кралския колеж в Лондон /изготвен за Алианса по инсулт за Европа/ сочи - инсултът е мозъчен пристъп, който засяга годишно 17 млн. души в световен мащаб. И това е втората най-честа причина за смърт и водеща причина за инвалидизиране при възрастните хора. Очакванията са годишният брой на инсултите в страните от ЕС да нарасне от 613 148 през 2015г. на 819 771 през 2035г. - средно 34% ръст. Подобрената като цяло преживяемост след инсулт ще доведе до значително увеличение на броя на хората, живеещи с инсулт като хронично състояние - от 3 718 785 през 2015г. на 4 631 050 през 2035г. Това е увеличение с почти един милион души или 25% в целия ЕС.
Епидемиологичен доклад на СЗО показва, страната ни е една от водещите държави по инсулт в Европа. Данните сочат, че през 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души,а в България - близо 154 на 100 000 души, което означава, че смъртността у нас е близо четири пъти по-висока.
„България, за съжаление, е в челните места по заболяване от инсулт, по инвалидност от инсулт и по смъртност от инсулт. Причината е, че пациентите не се отнасят достатъчно сериозно към контрола и лечението на високото кръвно налягане“, коментира акад. Миланов.
По думите му съществуват два основни вида инсулт. Най-чест е исхемичният инсулт, като на него се дължат около 85% от случаите. Той възниква, когато притокът на кръв към мозъка е блокиран от тромб или стеснени кръвоносни съдове. Вторият по честота вид е хеморагичният инсулт и се развива при разкъсване /руптура/ на кръвоносен съд.
А рисковите фактори за инсулта са - високото кръвно налягане /хипертония/, предсърдно мъждене, висок холестерол, диабет, тютюнопушене, неправилно/нездравословно хранене, затлъстяване, прекомерна употреба на алкохол, липса на физическа активност и стрес.
Според проф. Постаджиян у нас се закъснява в диференцирането на рисковите фактори. Факт е, че има сериозен проблем в контрола на артериалната хипертония. Факт е още, че повишеното артериално налягане води до сериозни усложнения, но притеснителното като тенденция е подраняването на заболяването и контролирането му в дългосрочен план сред тези пациенти. Той добави, че 20% от случаите на мозъчен инсулт се дължат на тромби образувани в сърдечни кухини, като типичен пример за това е най-честата сърдечна аритмия – предсърдно мъждене. Ето защо профилактиката е от изключително значение.
Специалистите бяха единодушни, че за да се намалят на инсултите трябва пациентите да си обръща внимание, защото следенето на кръвното налягане, редовното измерване на кръвната захар, спазването на хранителен режим, мярката в употребата на алкохол и тютюн, активното движение и избягването на стрес, са фактори, които могат и трябва да бъдат контролирани от самите тях. При хората над 60-годишна възраст това вече не е пожелателна, а задължителна отговорност - както към собственото им здраве, така и към качеството на живот на близките им.
Проф. Миланов обясни, че инсултът се разпознава лесно и от неспециалисти. Нарушава се речта, увисва устният ъгъл на пациента, едната му ръка или крак отпада. Съветът му бе още при поява на първите симптоми пациентът да бъде транспортиран до лечебно заведение, където в рамките на 60 минути да му се направят всички необходими изследвания и да бъде подложен на терапия. Единственото лечение на исхемичните мозъчни инсулти е с инжектиране на медикамент, който разрежда кръвта. Той трябва да се постави в първите четири часа от появата на инсулта. Ако лечението не се приложи своевременно, настъпват невъзвратими увреждания.
„Посланието към хората трябва да бъде - бърз медицински контакт от първите минути на инсулта“, допълни проф. Постаджиян и обясни, че при инсулт е необходимо да се търси помощ от болница, която не само може да поеме такива случаи, но и да приложи адекватно лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар