Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

Проф. Николай Петров към директорите на областните болници: Преразгледайте договорите за външни услуги, лекарства и консумативи



Министърът на здравеопазването се срещна с представители на Националното сдружение на многопрофилните областни болници за активно лечение (НСМОБАЛ) и дискутираха актуалните проблеми в работата, финансовото състояние и кадровия дефицит в лечебните заведения.
Професор Петров апелира директорите на областните болници да преразгледат всички договори, които са сключвани, и да търсят възможно най-ефективния начин за разходване на средства. За пример той даде договорите за превоз на пациенти на диализа като обясни, че външните фирми оскъпяват много повече тази дейност, отколкото ако я извършва самата болница.
-Трябва да изчистим всички неразумни харчения, за да поискам от министър - председателя и финансовия министър увеличение на бюджета. Усилията ни са насочени към оздравяване на многопрофилните болници, посочи той.
Здравният министър посъветва присъстващите да вземат пример от колегите си в частните лечебни заведения – да търсят най-ниската цена при закупуване на техника, лекарства и консумативи.
-Хубаво е, когато пазарувате, да имате мярка единица за сравнение. Никой директор на болнично заведение не трябва да се поддава на натиск от който и да било, заяви проф. Петров и помоли да бъде сигнализиран, ако това се случва.
От Сдружението на областните болници поискаха по-голяма яснота относно механизма, по който Касата, респективно – РЗОК, определя бюджетите на лечебните заведения.
-Не мога, а и не искам да командвам НЗОК, но съм уверен, че прозрачност и диалог ще бъдат постигнати, категоричен бе той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар