Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

УМБАЛ “Св. Иван Рилски” е единствената болница у нас, в която ще се правят всички генетични тестове със 100 % точност



Лечебното заведение сключи днес договор със световната мрежа CENTOGEN

Договорът бе връчен официално на директора на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев лично от вицепрезидента на германското неврогенетично дружество проф. Питър Бауър, който е главен научен директор и член на Изпълнителния съвет в CENTOGENE - световният лидер в областта на генетичната диагностика на редките заболявания.
От следващия месец болницата ще предлага над 6 000 вида ДНК-тестове, за което ще е необходимо само да дадете 5 капки кръв. Изследването става готово за една до две седмици и е 100 % точно.
“Това е уникална възможност за ранна диагностика и профилактика на всички заболявания, което улеснява и съкращава процеса на лечение. Не по малко важно е, че поемането на разходите или на част от тях за генетични тестове от страна на здравната система, би спестило милиони левове в бъдеще и ще намали усложненията при диагностициране и лечение. Надяваме се и това да стане, когато докажем на практика ефективността на метода”, каза директорът на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.
Цените на изследването са съобразени със стандарта у нас и варират между 200 и 6000 евро, като максималният пакет е фамилен. Това е най-ниската цена за изследване на генома, тъй като са елиминирани посредниците и надценките им. Всеки български лекар ще може да работи с УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Диагностично-консултативният център към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ще извършва дейностите по това изследване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар