Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

Първи случай на синдром на Гилен-Баре в Бургас за тази година



НЗОК не покрива напълно терапията на рядко срещаното неврологично заболяване

35-годишен пациент с рядкото заболяване полирадикулоневрит тип Гилен Баре започва лечение в бургаската университетска болница „Дева Мария“. Младият мъж е приет с болки в гърба, мускулна слабост и мравучкане в крайниците. Специалистите по неврология в болницата веднага разпознават симптомите на рядката болест и след редица изследвания, диагностицират пациента.
Терапията е скъпоструваща,а цената на клиничната пътека,определена от НЗОК не покрива големите разходи по нея. Пътеката, по която се лекува полирадикулоневрит тип Гилен Баре е едва 5500 лв. за 15 дни, а само едно от лекарствата на заболелия е на стойност 1250 лв. на ден.
След спешна среща на ръководството на болница „Дева Мария“ е решено да се започне с терапията, без значение финансовите параметри. Отделението по неврология и отделението по анестезиология и интензивно лечение разполагат с всичко необходимо за адекватна реакция при тежки случаи. Направена е организация за пълен мониторинг на състоянието на пациента с рапорти на 2 часа, тъй като заболяването прогресира много бързо. За кратко време парализа е обхванала двата долни крайника, съществува опасност от развитие на остра дихателна недостатъчност.
Полирадикулоневрит тип Гилен Баре е автоимунно заболяване, което много често се проявява след прекарана вирусна инфекция. В същността му имунната система на организма атакува част от периферната нервна система. Американският президент Франклин Делано Рузвелт е  най-известният човек, заболял от рядката болест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар