Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

УНГ-специалисти от ВМА отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на мъж



Екип от специалисти от „Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия” към Военномедицинска академия, начело с проф.Венцислав Цветков, д.м.н. отстраниха тумор с диаметър 20 см от шията на 62-годишен мъж.
Образуванието в областта на дясната паротидна жлеза и шията, ограничаващо движението на главата, е с давност 20 години, но е болезнено от няколко месеца. Затова се стигнало и до намесата на медиците, в резултат на което бе отстранено чрез изключително прецизна и деликатна интервенция, поради необходимостта да бъде запазен лицевият нерв, сложната анатомия на областта и наличието на магистрални съдове и нерви, граничещи с тумора.
Въпреки локализацията и големия размер на тумора, както и високия анестезиологичен риск,свързан с придружаващите заболявания на пациента, образуванието бе успешно отстранено чрез парциална паротидектомия с тумора ан-блок, при напълно запазен лицев нерв и липса на парези на съответната лицевата половина.
УНГ-специалистите отбелязват, че описаният клиничен случай е пример за дългогодишно подценяване на заболяването, което довело до извършването на голяма и високорискова оперативна интервенция. Затова препоръката им е - откриете ли каквото и да било образувание или изменение в областта на главата и шията, незабавно потърсете консултация със специалист.

Няма коментари:

Публикуване на коментар