Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

Българската агенция за безопасност на храните откри разлики между някои храни и напитки, предлагани и в България, и в някои страни в Западна Европа



През последните седмици експерти от Агенцията закупиха 31 продукта от магазини у нас, Германия и Австрия. На различни тестове бяха подложени безалкохолни напитки и плодове сокове, млечени и месни продукти, детски храни и шоколадови изделия.
„Смятам, че има разлики между продуктите, които се продават на българския и на европейския пазар. Важно е да се знае, че сравнителното изследване беше направено на идентични продукти от идентични марки, които се продават под едно и също наименование, както в България, така и в Централна и Западна Европа. Едни и същи храни са с различни етикети. От 31 продукта, 24 са с идентични етикети, но при 7 продукта има разминаване”, обясни пред NOVA заместник-председателят на Агенцията д-р Любомир Кулински.
Къде са разликите? Натурален сок, продаван в Германия съдържа 100% плодов сок, докато аналогът на този продукт, продаван в България съдържа 97% плодов сок и 3% пулп. В един от колбасите, продавани на българския пазар има повече вода в сравнение с неговия аналог на немския пазар.
България ще поиска от Европа единен стандарт за храните. Това стана ясно след среща между министъра на земеделието и потребителски организации, предаде НОВА.
В рамките на няколко часа те обсъждаха изследването, което показа, че у нас някои храни са по-некачествени и по-скъпи от държавите в Западна Европа.
Според зам. омбудсмана Диана Ковачева, в момента Европа е разделена на два хранителни стандарта, което е дискриминация. Затова ощетените държави трябвало да поискат нови правила, с които пазарът да бъде регулиран еднакво.

Няма коментари:

Публикуване на коментар