Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

След 15-годишно прекъсване за първи път в България се провежда обучение на невролози по епилептология



100 лекари от осем държави, включително 42-ма българи, и над 20 лектори от шест държави участваха в Третия източноевропейски курс по епилепсия, който се проведе в Боровец под егидата на Световната лига по епилепсия (СЛЕ).
Фокусът на курса бе върху труднолечимите епилепсии, които са от една трета до една четвърт от всички епилепсии. Разгледани бяха и най-новите класификации на заболяването, съвременните методи на изследване и на лечение, включително немедикаментозните – кетогенната диета и епилептичната хирургия.
Председателят на Европейската комисия към СЛЕ – проф. Мейр Биалер (Израел) даде висока оценка за работата на своята възпитаничка и организатор на курса доц. Петя Димова, която вече обучава епилептолози у нас и заедно с неврохирурга д-р Минкин в Университетска болница „Св. Иван Рилски” създаде Център за лечение на най-тежките форми на това заболяване, включително и хирургично.
Доц. Димова, невролог и епилептолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и председател на Българското дружество против епилепсия, обясни че епилепсията е най-честото неврологично заболяване, от което по статистически данни страда до 1% от населението – близо 70 000 българи.
След 1990 г. са разработени над 20 нови лекарства, благодарение на което сега има по-голям избор за терапия. В последните години има голям бум при използването на активни вещества от канабис. Такова лекарство за епилепсия, което не е психотропно, беше одобрено от Американската асоциация по лекарствата. То е подходящо и за тежки форми на епилепсия като тази на Ленокс – Гасто. За съжаление новите лекарства са все още твърде скъпи, коментира проф.Биалер, който от 40 години се занимава с разработването на лекарства.
Около 70% от пациентите не получават повече пристъпи, ако получат правилно лечение, и водят нормален начин на живот. Но при останалите 30% пристъпите продължават и тези хора са застрашени от наранявания. Точно тях обществото стигматизира, те се изолират и изпадат в депресия. Постижение е, че на 26 май т. г. извоювахме заедно със Световната лига по епилепсия и със СЗО резолюция на Европейския парламент за епилепсията. Лечението на епилепсията бе признато за приоритет в Европейския съюз и благодарение на това ще бъдат отпуснати много средства за обучението на невролозите в съвременните терапии”, съобщи проф. Атанасиос Кованис (Гърция) – водещ световен епилептолог и детски невролог, дългогодишен председател на Международното бюро по епилепсия (световна пациентска организация на хората с епилепсия).
Създател на интернет-платформата за обучение VIREPA към Световната лига по епилепсия Проф. Валтер ван Емде Боас (Холандия) обясни, че изцяло са променили старомодната лекционна форма за водене на курсовете.
Нашите курсове са интерактивни и обучаващите се колеги представят свои трудни случаи за общо обсъждане. Нашето обучение е насочено изцяло към практиката, добави той.
Проф. Небойша Йович от Сръбската лига за борба с епилепсията наблегна на огромния напредък в епилептологията през последните 20 години. В днешно време обаче пациентите минават първо при общите невролози и педиатри, а познанията по обща неврология и по педиатрия не са достатъчни за навременното откриване на различните форми на епилепсия и за правилното им лечение. Методите на лечение се развиват постоянно и е нужно продължаващо обучение”, призна водещият детски епилептолог.


Няма коментари:

Публикуване на коментар