Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров поиска оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи



По време на блиц контрол в парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването поиска оставката на директора на Националния център по обществено здраве и анализи доц. Хинков. Причината е, че НЦОЗА са забавили драстично анализ, свързан с изпълнението на проекта за спешната помощ.
На въпрос за електронната платформа за закупуване на лекарства за болниците проф. Петров обяви, че в момента системата се тества и се очаква официално да стартира през идната седмица, а това, което ще бъде променено, е, че участващите дистрибутори за доставка на конкретен продукт няма да са двама, какъвто бе първоначалният замисъл за функционалността на платформата, а ще бъдат минимум пет.
Със стартирането на електронния търг се очаква да бъдат спестени между 10 и 20 % от средствата, които болниците изразходват за лекарства.
По отношение лимитите на лечебните заведения здравният министър изрази мнение, че не е справедливо болниците да получават константни месечни лимити целогодишно. Като пример проф. Петров даде Поморие, където през летния сезон пребиваващите са пет пъти повече от тези с адресна регистрация в курорта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар